Αρχαιολογικός χώρος Ζαγοράς

Δείτε εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό για τον οικισμό της Ζαγοράς καθώς και την ιστορική θέση του σε ένα μοναδικό χρονοδιάγραμμα. Με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα ενισχυθεί η οικονομία της ‘Ανδρου, από την παρουσία πενήντα Αυστραλών αρχαιολόγων και των συνεργατών τους στον αρχαιολογικό χώρο Ζαγορά. Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ο πρώτος όπου έκαναν ανασκαφές Αυστραλοί αρχαιολόγοι.

Οι Αυστραλοί θα κάνουν ανασκαφές, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, με τη στήριξη του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών.

Η Δρ. Μάργαρετ Μίλερ, μιλώντας εκ μέρους της αποστολής είπε ότι η Ζαγορά είναι κάτι σαν την Πομπηϊα έχοντας «παγώσει το χρόνο». «Εμείς θα μένουμε στο Μπατσί και θα κάνουμε χρήση μουλαριών για την μεταφορά των εργαλείων» είπε.

Όπως δήλωσε η ίδια, η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, στην Ανδρο, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της Γεωμετρικής περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.- εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης- κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής στην περίοδο αυτή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Η Ζαγορά της Άνδρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους για τη μελέτη της Γεωμετρικής περιόδου στο νησιωτικό χώρο

Ο οικισμός της Ζαγοράς άκμασε κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.). Το ισχυρό τείχος, η εντυπωσιακή πύλη, τα σπίτια, καθώς και το τέμενος με το μεταγενέστερο ναό αποτελεί ένα σημαντικότερα μνημεία της Γεωμετρικής εποχής στον ελλαδικό χώρο.

 

Φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές του 1971 στη Ζαγορά [ 2 ]

 

Βίντεο από τις πρώτες ανασκαφές 1967-77

 

 

Η θέση του οικισμού σε ένα ευρύτερο ιστορικό χρονοδιάγραμμα

 

 

Μέσα στο χρονοδιάγραμμα θα βρείτε αναφορές και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Άνδρου

 

(Photo by Hugh Thomas. © The Australian Archaeological Institute at Athens / University of Sydney. Read more: http://www.powerhousemuseum.com/zagora/)

Μοιράσου