Το Hellenic Match Racing Tour 2014 στην Άνδρο

Τα κορυφαία ονόματα της ιστιοπλοΐας, Έλληνες πρωταθλητές, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές δίνουν… μάχη στα νερά του Αιγαίου και της Άνδρου , στον πρώτο αγώνα Hellenic Match Racing Tour.

 

Η αφρόκρεμα του αθλήματος παλιοί και νέοι πρωταθλητές της θάλασσας αναμένεται να σηκώσουν… κύματα το επόμενο διάστημα στα ελληνικά νερά, ανοίγοντας πανιά για έναν ξεχωριστό αγώνα, με προορισμό την Πάρο σε λίγες ημέρες, την Άνδρο, για να καταλήξουν στην Αθήνα, για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Οκτώ πληρώματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Σοφία Μπεκατώρου, ο Θεόδωρος Τσουλφας, ο Παναγιώτης Μαντής, ο Αλέξανδρος Τσαγαρόπουλος, ο Στρατής Ανδρεάδης, η Μαρία-Χριστίνα Κοντογιαννοπούλου, ο Ιάσονας Σπανομανώλης και Jurek Strzemiecki, που θα είναι οι skippers στη διοργάνωση.

Ο αγώνας

Ο αγωνιστικός στίβος θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρεβρισκομένους να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα, το οποίο σε σύγκριση με άλλες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Πριν από την εκκίνηση, οι ομάδες αγωνίζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο, κυκλώνοντας ο ένας τον άλλον και προσπαθώντας να εξαλείψει ο ένας τον άλλο πάνω σε πλοία θεατών. Ακολουθεί μία σχετικά σύντομη κούρσα δύο γύρων όρτσα-πρίμα κατά την οποία οι δύο αντίπαλοι παίζουν ένα πολύπλοκο παιχνίδι γάτας – ποντικού πριν τελικά τερματίσουν πρίμα. Η κάθε ιστιοδρομία διαρκεί 15-20 λεπτά.

Οι κανόνες που διέπουν το Match Race διαφέρουν από τους κανονισμούς των υπόλοιπων αγώνων τριγώνου, δημιουργώντας μεταξύ των δύο αντιπάλων άμεσο και επιθετικό ανταγωνισμό στον οποίο ακόμα και οι συγκρούσεις είναι κάτι συνηθισμένο. Ειδικοί κριτές βρίσκονται στον υδάτινο στίβο παρακολουθώντας κάθε κίνηση των αγωνιζομένων και βγάζοντας άμεση και επίσημη απόφαση τη στιγμή του κάθε συμβάντος.

Η έναρξη του πρώτου “Hellenic Match Racing Tour” θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Απριλίου 2014 με πρώτο σταθμό το νησί της Πάρου και οι αγώνες θα διεξαχθούν στον κόλπο της Παροικιάς. Δεύτερο σταθμό της διοργάνωσης θα αποτελέσει ο γραφικός κόλπος της Χώρας της Άνδρου, τις ημερομηνίες 2-4 Μαΐου 2014.

Ο μεγάλος τελικός του πρώτου “Hellenic Match Racing Tour” θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2014, σε έναν κατεξοχήν ιστιοπλοϊκό χώρο, μία από τις πιο αγαπημένες γωνιές της πόλης του Πειραιά, το Μικρολίμανο.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το συναρπαστικό θέαμα από ποικίλα σημεία του λιμανιού, καθώς και από τα μπαλκόνια των ιστιοπλοϊκών ομίλων ΙΟΠ, ΝΟΑ-ΝΟΕ ή ΝΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΑΓΩΝΑ

Τα πληρώματα των οκτώ ομάδων

1. Ομάδα «Άνεμος Ελλάδας»
Skipper: 
Σοφία Μπεκατώρου. Με 4 χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ένα Χρυσό και ένα Χάλκινο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας και του Πεκίνου αντίστοιχα, η Σοφία Μπεκατώρου είναι ίσως η πιο καταξιωμένη Ελληνίδα ιστιοπλόος. Έχοντας τρέξει σε πολυάριθμους αγώνες Match Race κατά την Ολυμπιακή της καμπάνια για το Λονδίνο έχει σίγουρα την εμπειρία που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει.
Crew: Τριγκώνης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Ιορδάνης, Ζεϊμπάρης Τζώρτζης

2. Ομάδα «Hellenic Police»
Skipper: 
Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος. Ο Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος έχει πολυετή εμπειρία στα καταμαράν και τις Ολυμπιακές κατηγορίες. Με μια δεμένη ομάδα που έχουν καταφέρει να κερδίσουν την πρώτη και δεύτερη θέση σε αντίστοιχα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της κατηγορίας J24, αλλά και με πολυάριθμα μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στα Tornado, θα αποτελέσει ένα δυνατό αντίπαλο που δεν θα αφήσει εύκολα τη νίκη.
Crew: Μαύρος Νίκος, Αϊδινίδης Περικλής, Παπαγεωργίου Νίκος

3. Ομάδα «Tsoulfas Sailing Team»
Skipper:
 Θεόδωρος Τσουλφάς. Ο Θοδωρής Τσουλφάς πρωταγωνιστεί δυνατά τα τελευταία χρόνια στο χώρο του Match Race, έχοντας συμμετάσχει σχεδόν σε όλους τους αγώνες που έχουν διοργανωθεί στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετούς στο εξωτερικό. Το 2012 ήταν δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Match Race και φέτος με καινούργια ομάδα μπαίνει δυναμικά στο HMRT διεκδικώντας μια θέση στο βάθρο.
Crew: Κάτσιος Αλέξης, Παπαδάκης Βασίλης, Μανωλάκης Αντώνης

4. Ομάδα «VMG Team»
Skipper:
 Παναγιώτης Μάντης. Ο Τάκης Μάντης έχει πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια στην Ολυμπιακή κατηγορία του 470 ξεκινώντας δυναμικά στην κατηγορία των νέων με 2 Χρυσά Παγκόσμια μετάλλια και κορυφώνοντας την καριέρα του με Χρυσό Ευρωπαϊκό και Χάλκινο Παγκόσμιο στους άνδρες μαζί με τον συναθλητή του και πλήρωμα στο Match Race, Παύλο Καγιαλή. Με επιτυχίες σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης αλλά και Match Race, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος.
Crew: Καγιαλής Παύλος, Χατζηκυριακάκης Μάρκος, Παλεράς Ανδρέας

5. Ομάδα «Dark n’ Stormy Match Race, powered by Atalanti»
Skipper:
 Στρατής Ανδρεάδης. Μία από τις πιο πολυταξιδεμένες ομάδες, με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς αγώνες και η μοναδική που έχει τρέξει σε αγώνα του World Match Race Tour. Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του Πανελλήνιου Πρωταθλητή 3 φορές είναι σίγουρα μία από τις ομάδες που θα απασχολήσουν τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης.
Crew: Σωτηρίου Στέλιος, Πολυχρονίδης Θοδωρής, Μιτάκης Γιάννης

6. Ομάδα «Ursa Minor»
Skipper: 
Ιάσονας Σπανομανώλης. Ο Ιάσονας Σπανομανώλης είναι η νεώτερη συμμετοχή στο HMRT, αλλά με πλούσιο ενεργητικό σε εγχώρια και διεθνή πρωταθλήματα. Κατακτώντας τον τίτλο του Πανελλήνιου Πρωταθλητή το 2013 μπαίνει δυναμικά και γεμάτος φρεσκάδα φέτος για να αντιμετωπίσει στα ίσια όλα τα μεγάλα ονόματα και να διεκδικήσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα πρώτα σκάφη.
Crew: Ψωμόπουλος Άγγελος, Κούνας Φαίδωνας, Πασαμιχάλης Mάνος

7. Ομάδα «Duende»
Skipper:
 Μ.Χ. Κοντογιαννοπούλου. Η Μαρία-Χριστίνα Κοντογιαννοπούλου έχει πολυετή εμπειρία στην ανοικτή θάλασσα και την ιστιοπλοΐα τριγώνου. Τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται ενεργά με το Match Race και συμμετέχει στις περισσότερες Ελληνικές διοργανώσεις. Είναι η μόνη αμιγώς γυναικεία ομάδα και σίγουρα θα τραβήξει τα βλέματα πάνω της.
Crew: Γαλάνη Ρούλα, Παπαχριστοπούλου Χριστίνα, Κουνιάκη Ελένη, Καραδήμα Σοφία, Αττάρτ Βίλλυ, Τσιτζιώλη Σύλβια

8. Ομάδα «Jolly»
Skipper:
 Jurek Strzemiecki. Ο Jurek Strzemiecki ξεκίνησε ιστιοπλοΐα στην Πολωνία κυρίως με κατηγορίες dinghy και QT. Μετά από 15 χρόνια στην Αγγλία με σκάφη Sigma 33 και Match Racing αγώνες, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου και συνεχίζει αυτό που αγαπάει. Είναι η μόνη διεθνής συμμετοχή στο HMRT με βλέψεις για μία καλή επίδοση και πολλές εμπειρίες.
Crew: Αποστολάκης Νίκος, Κομινάκη Έρη, Αθανασίου Εύα

 

Τα παραπάνω πληρώματα θα αγωνιστούν με σκάφη Platu 25 / Beneteau 25, κατηγορία αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία από τον Νοέμβριο του 2006.

ΠΗΓΗ: GAZZETA.GR

Μοιράσου