Fabrica Utopia Andros 2014

Η Φάμπρικα Ουτοπίας είναι ένα ανοιχτό δυναμικό δίκτυο συνεργασιών πάνω στις παραστατικές τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη διανόηση γενικότερα και κυρίως την καθημερινότητα. Μια πρόκληση για έμπνευση ανατρεπτικών συνεργασιών, έρευνας και παράγωγης νέας ουτοπίας. Μια πρόσκληση για συνεργασίες και του λιμανιού και του σαλονιού με κοινό άξονα την ποίηση, τη δράση, την αμφισβήτηση, την ανατροπή, τη φαντασία.

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΟΥΤΟΠΙΑΣ βασίζεται σε μια ιδέα της Ειρήνης Δράκου – εμπνευσμένη απο το ποίημα της Πολωνής Νομπελίστριας Ποιήτριας Sybroska ‘UTOPIA’ (το ποίημα μπορείτε να το δειτε στο προσωρινό blog της Φάμπρικας Ουτοπίας. Η πρώτη δράση στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου δημιουργικού χώρου, ‘’ένα νησί παράσταση’’ όπου οι συμμετέχοντες θ αλληλεπιδρούν κοντά στη Φύση, σ ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία, παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

Συγκεκριμένα οργανώνονται η δράση σε τέσσερις βασικούς άξονες :

Ø Θερινή Κατασκήνωση Παραστατικών Τεχνών (Σεμινάρια – masterclass)
Ø Ένα Παράλληλο Φεστιβάλ με Θέμα ‘Η Ουτοπία είναι νησί’
Ø Εμπλοκή του νησιού σ ένα ερευνητικό project με θέμα ‘Η Ουτοπία είναι νησί – η περίπτωση της Άνδρου΄ (παρουσίαση σε επισυναπτόμενο αρχείο) ως αφετηρία για μια συνολικότερη εργασία πάνω στην Ουτοπία.
Ø Καλλιτεχνικό Σχολείο (παρουσίαση σε επισυναπτόμενο αρχείο)
Ø PROJECT ‘ΟΥ -ΤΟΠΟΣ’ – Δημιουργία Ιστότοπου

Συγκεκριμένα :

Α) Θερινή Κατασκήνωση Παραστατικών Τεχνών (Σεμινάρια – masterclass) 2 παράλληλες ταχύτητες σεμιναρίων : ü 1 – 14 Ιουλιου για τα παιδιά του νησιού (5 σεμινάρια Θεάτρου, Χορού, Φωνής, Ακροβατικών, Μουσικής)

ü 14 Ιουλίου – 3 Αυγούστου για Επαγγελματίες Καλλιτέχνες : (7 σεμινάρια, 3 masterclass, παρουσιάσεις της δουλειάς τους και παραστάσεις σε όλο το νησί στη λογική του site specific – ένα νησί παράσταση και μια τελική παρουσίαση – παραστάση της δουλειάς τους πανω σε πλοίο της γραμμής)

A) 8 σεμινάρια (πάνω σε Θέατρο, Χορό, Μουσική, Φωνή, Κινηματογράφο (λεπτομερής αναφορά σε επισυναπτόμενο αρχείο Πρόγραμμα Ιουλίου 2014 – Φάμπρικα Ουτοπίας). Τα σεμινάρια αυτά θα απευθύνονται σε συμμετέχοντες από ακαδημαικά ιδρύματα κι αντίστοιχες σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού και σε επαγγελματίες καλλιτέχνες γενικότερα.

Β) Ένα Παράλληλο Φεστιβάλ (επισυνάπτεται ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο blog μας :ü Ένα Παράλληλο Φεστιβάλ πάνω στο νησί

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης ζητούμενο είναι να εμπλακεί ολόκληρο το νησί στη διάρκεια αυτού του μήνα ποικιλοτρόπως στην εργασία μας με θέμα την Ουτοπία και να γίνει ένα νησί – παράσταση.

Για το λόγο αυτό έχει χαρτογραφηθεί ολόκληρο το νησί (φυσικό περιβάλλον, ιστορικά κτίρια, δημόσιοι χώροι κ.α.) με στόχο να λάβουν χώρα διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις στη λογική της site specific Τέχνης, όπως φωτογραφικές εκθέσεις, συναυλίες, Προβολές Ταινιών, Ντοκυμαντέρ και Video εγκαταστάσεις, παραστάσεις και performances γενικότερα.

Συνοπτικά προγραμματίζονται :

(3 ημερίδες, 3 παραστάσεις, 3 συναυλίες, 3 σημεία εξωτερικών Προβολών & Video Installation, Προβολές Ταινιών & Ντοκυμαντέρ , εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσίασεις site specific, των σεμιναρίων χορού, θεάτρου, μουσικής σε ιστορικά κτίρια, δημόσιους χώρους, φυσικά περιβάλλοντα όπως το Γηροκομείο Άνδρου, το ιστορικό Μνημείο της Φάμπρικας Εμπειρίκου, ανοίκιαστα μαγαζιά πλατείες κ.α.)

Μια παράσταση πάνω σε Πλοίο της Γραμμής

Σε ότι αφορά την δυνατότητα τελικής παρουσίασης ή παράστασης υπάρχει και μια πρόσθετη ιδέα. Πρόκειται για μια ιδέα στην κατεύθυνση των Ουτοπικών Προσκλήσεων που επιχειρεί η ΦΑΜΠΡΙΚΑ και αφορά στην επιτυχία του αιτήματος μας προς ιδιώτη να μας προσφερθεί το πλοίο της γραμμής γαι μια συνολική παρουσίαση της εργασίας της Φάμπρικας Ουτοπίας πάνω στο νησί.

Συγκεκριμένα, μας προσφέρεται το πλοίο Super Ferry II (το δρομολόγιο Άνδρου Ραφήνας στις 3 Αυγούστου του 2014) με σκοπό να συμμετάσχει όλος ο κόσμος των σεμιναρίων και των καλλιτεχνών για ν’ αλληλεπιδράσουμε και να συνεργαστούμε εν πλώ σε μια παράσταση πάνω στο πλοίο. Η ιδέα αυτή διερευνάται προς το παρόν και άμεσα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τίτλο της που θα χει συνάφεια με τη δουλειά των καλλιτεχνών των συμμετεχόντων στις ημερίδες, και των ερωτηματολογιων που θα μοιραστούν στην τοπική κοινωνία πάνω στο θέμα της Ουτοπίας. Για την ώρα η συζήτηση στρέφεται πάνω στη βασική ιδέα ‘ενός πλοίου που αναχωρεί από την Άνδρο – Ελλάδα – Ευρώπη το 2014 για ένα ταξίδι με στόχο την ανακάλυψη της εύκρατης νήσου της Ουτοπίας (ποιες ειναι οι αποσκευές μας, τι παιρνουμε μαζί μας αφήνοντας πίσω την Άνδρο, την Ελλάδα την Ευρώπη, και ταξιδεύοντας στο μέλλον και στο πουθενά).

Τρεις Ημερίδες

Α) στις 19 Ιουλίου οι Ημερίδες ‘Τι είναι Ουτοπία’ εισηγείται ο Ιστορικός Φιλοσοφίας Νικήτας Σινιός (ώρα πρωινή) που οργανώνει η ερευνητική ομάδα της Φάμπρικας Ουτοπίας
Β) και η Ημερίδα ‘Πως φτάνεις στην Ουτοπία’ εισηγείται η ηθοποιός Ειρήνη Δράκου (ώρα απογευματινή) *(λεπτομερής παρουσίαση παρακάτω)
Γ) και στις 26 Ιουλίου και η Ημερίδα ‘Λογική και Ουτοπία’ που εισηγείται ο Λέκτορας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Πέτρος Στεφανέας σε συνεργασία με τη διεθνή ομάδα «Καθολικής Λογικής»

Στην περίπτωση της ημερίδας ‘Τι είναι Ουτοπία’ προσκαλούνται καλλιτέχνες, επιστήμονες, ακτιβιστές, συμμετέχοντες απο διαφορετικούς πνευματικούς χώρους, και κοινωνικούς τομείς. Επίσης στα πλαίσια αυτής θα παρουσιαστούν επιτυχείς περιπτώσεις (ατομικές και ομαδικές) Ουτοπίας, πρόσκληση για παραγωγή νέας ουτοπίας κι ακτιβισμός με προτεινόμεαν θέματα συζήτησης Σχολεια του Μέλλοντος’’, Καλλιτεχνικές Κολεκτίβες, Συνεργατικά Δίκτυα & Ακτιβισμός – Περιπτώσεις Ουτοπίας, ‘Τι είναι Ουτοπία σήμερα ;

ΈΡΕΥΝΑ

l Εμπλοκή του νησιού σ ένα ερευνητικό project με θέμα ‘Η Ουτοπία είναι νησί – η περίπτωση της Άνδρου΄ (παρουσίαση σε επισυναπτόμενο αρχείο) ως αφετηρία για μια συνολικότερη εργασία πάνω στην Ουτοπία.

Σε συνδυασμό με την ημερίδα ‘Η Ουτοπία είναι νησί’ θα λειτουργήσει και μια έρευνα του Σοηδού συγγραφέα Christopher Bocer σε συνεργασία με την ομάδα της Φάμπρικας, που θα μοιραστούν ερωτηματολόγια στην ντόπια κοινωνία (μαθητές νέους άλλες κι άλλες ομαδες του ντόπιου πληθυσμού). Το υλικό αυτής της έρευνας θα παρουσιαστεί στην ημερίδα, θα αποτελέσει βάση για μελλοντική έρευνα και θα χρησιμοποιηθεί και παραστασιακά (στην τελική παράσταση πάνω στο πλοίο και αλλού).

Πρόκειται για μια πρόσκληση με αφορμή την περίπτωση της Άνδρου (το παρελθόν ή την καθημερινότητα της, τα προβλήματα και τις χάρες της) για ανατρεπτικές συνεργασίες και δημιουργικές συναντήσεις σε μια εργασία με θέμα ‘ η Ουτοπία είναι νησί’ όπου θα εμπλακεί εκτός απ τους επισκέπτες και η τοπική κοινωνία.

Ένας μέρος αυτής της εργασίας έχει ηδη ξεκινήσει με 30 μαθητές του νησιού και υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που θ ανακοινωθούν σύντομα, για συμμετοχή του νησιού σε μια εργασία με θέμα την Ουτοπία. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, προσκαλούνται τόσο τα σχολεία, οι τοπικοί φορείς, οι πολιτιστικοί και επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και οι κάτοικοι να ενταχθούν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2014 στην Άνδρο και το φθινόπωρο του 2014 σε ενα αντίστοιχο Φεστιβάλ στην Αθήνα, αποτελώντας και τη βάση για μελλοντική έρευνα πάνω στο θέμα.

l PROJECT ‘ΟΥ -ΤΟΠΟΣ’ – Δημιουργία Ιστότοπου

Ένας βασικός χώρος δράσης της ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ πέρα από γεωγραφικούς προσδιορισμούς & επίσης ένα από τα βασικά της Project όπου θ’ αποτυπώνεται ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία αυτής της συνάντησης – γιορτής, είναι η δημιουργία ενός ιδιαίτερου site που θα ονομαστεί ‘Project ΟΥ-ΤΟΠΟΣ’ και θα χαρτογραφεί κάθε στάδιο εργασίας με τη μορφή προσκλήσεων σε project, διαγωνισμούς & προτάσεις για συνεργασία.

Θα αποτυπώνει επίσης, όλη τη διαδρομή κάθε διοργάνωσης της ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ όπου θα καταφράφονται και θα προβάλονται στον ιστότοπο αυτό, θα φιλοξενεί Φόρουμ και Ηλεκτρονικό τύπο με τα πρακτικά και την έρευνα κάθε συνάντησης.

Το ίδιο θα επιχειρηθεί και με όλες τις δράσεις πάνω στο νησί (εν οιδη κινηματογραφικής παραγωγής – documentation) που θα υπάρχει η δυνατότητα μεσω του site να προβάλλονται σε άλλα μερη του πλανήτη για καλλιτεχνικούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικους σκοπούς. Καθώς και η προβολή της περίπτωσης της Άνδρου ως πείραμα, ένα νησί performance, το νησί της Ουτοπίας.

ΣΤΟΧΟΙ :

Ο βασικός στόχος της Φάμπρικας ειναι η αλληλεπίδραση μεταξύ Τέχνης, Επιστήμης, Διανόησης γενικότερα και ανθρώπων απ όλους τους Κοινωνικούς Χώρους, πάνω στο θέμα της Ουτοπίας και η δημιουργία ενός εναλλακτικού δικτύου έρευνας και συνεργασίας πανω σ αυτούς τους τομείς

Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να αναπτυχθεί ένα δικτυο ανατρεπτικών συνεργασιών και δημιουργικών συναντήσεων, ν’ αναδυχθεί και να ενισχυθεί μια νέα κουλτούρα που αναδύεται παγκοσμίως, με χαρακτηριστικά όπως η συνεργατική οικονομία η ανάπτυξη απο την περιφέρεια προς το κέντρο, η αλληλεγγύη, η φαντασία, η ανάγκη αμφισβήτησης των παλιών δομών και η ανάγκη επινόησης μιας νέας πραγματικότητας με κέντρο τον άνθρωπο.

Στόχος ΕΠΊΣΗς ειναι θεματικές όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η κριση αξιών & οικονομική, ο έρωτας, η ποίηση, οι ανθρώπινες σχέσεις & κάθε πεδίο της ζωής, προβλήματα ή πλεονεκτήματα και χάρες του νησιού να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης συνεργασιών και δικτύων αλληλεγγύης και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του νησιού σε όλα τα επίπεδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργήθεί αφορμή για νέα συζήτηση, ακτιβισμό, Τέχνη, και για άλλες τέτοιες δράσεις.

Σ αυτο το κλίμα θα προσκληθούν διαννούμενοι, καλλιτέχνες επιστήμονες, ακτιβιστές, κολλεκτίβες, συνεργατικά δίκτυα, συνεταιρισμοί, βραβευμένα χωριά, επιτυχείς περιπτώσεις (ατομικες & ομαδικες) παραγωγής Ουτοπίας και φωτεινά μυαλά απο όλους τους τομείς να συνδυαλεχθούν με αφορμή την περίπτωση της Άνδρου, πάνω στην Ουτοπία. Η Άνδρος, το νησί των Ναυτικών, με πλούσια παράδοση, έντονη ταυτότητα αλλά και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και πολιτιστική συνέχεια είναι το ιδανικό μέρος για μια τέτοια ερευνητική και καλλιτεχνική πρόκληση. Ένας απ΄τους στόχους επίσης είναι η ανάπτυξη κι η ενίσχυση ενός νέου τύπου τουρισμού που θα προκύπτει από προσκλήσεις για συμμετοχή σε ακαδημαικά ιδρύματα, καλλιτεχνικούς και άλλους οργανισμούς. Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ έχει εξασφαλίσει ήδη ένα αριθμό σημαντικών συνεργασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προχωράει με τις σχετικές προετοιμασίες.

Υποστηρικτές και Χορηγοί
Ο Δήμος Άνδρου έχει δεχτεί ν’ αναλάβει υπό την αιγίδα του, τη ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ‘ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΟΥΤΟΠΙΑΣ’ προσφέροντας χώρους και μεταφορά των συμμετεχόντων προς και από σ’ αυτούς και συνολικότερα δρώντας επικουρικά και υποστηρικτικά στη δράση αυτή. Επίσης ο Βαγγέλης Παπαδάκης μας παραχωρεί το κτήμα του στο Νημπορειό Χώρας Άνδρου, προκειμένου να φιλοξενηθεί η Καλλιτεχνική Κατασκήνωση της Φάμπρικας Ουτοπίας. Η Εταιρεία Blue Star Ferries μας παραχωρεί την άδεια να φιλοξενηθεί η τελική παράσταση της Φάμπρικας Ουτοπίας, εν πλω στις 3 Αυγουστού του 2014. Η Ομάδα της Φάμπρικας Ουτοπίας διερευνά και ειναι ήδη σε επαφή και με άλλους πιθανούς υποστηρικτές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας της όλης προσπάθειας.

για τη Φάμπρικα Ουτοπίας

Ειρήνη Δράκου

Σεμινάρια

Τα Σεμινάρια της Φάμπρικας Ουτοπίας βασίζονται στη δωρεάν συμμετοχή

Διαβάστε
το Καλλιτεχνικό Μανιφέστο – Καλλιτεχνικές Αρχές της Φάμπρικας Ουτοπίας
τους όρους συμμετοχής στα Σεμινάρια.
Δηλώστε συμμετοχή στα Σεμινάρια.

Όλη η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί σε Αγρόκτημα στο Νημπορειό Χώρας Άνδρου – Σύντομα θ ‘ αναρτηθούν λεπτομέρειες σχετικά

(Ο αριθμός αντιχτοιχεί στην ημερομηνία. Με κυανό αρχίγραμμα στο τέλος αναγράφεται η ημέρα)

.Υποκριτικής-Σ.Ευσταθίου/Σεναρίου,Ντοκυμαντέρ-Π.Ευαγγελίδη -Δ
.Υποκριτικής-Σ.Ευσταθίου/Σεναρίου,Ντοκυμαντέρ-Π.Ευαγγελίδη -Τ
.Υποκριτικής-Σ.Ευσταθίου/Σεναρίου,Ντοκυμαντέρ-Π.Ευαγγελίδη/Φωνής-Ρ.Κυριαζή/Μουσικής-Τ.Μούσα / Προβολή ταινίας: “ENERGIA 2012” του Παύλου Καββαδία – Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου -Τ
Σεναρίου,Ντοκυμαντέρ-Π.Ευαγγελίδη/Φωνής-Ρ.Κυριαζή/Μουσικής-Τ.Μούσα -Π
Σεναρίου,Ντοκυμαντέρ-Π.Ευαγγελίδη/Φωνής-Ρ.Κυριαζή/Μουσικής-Τ.Μούσα/ -Π
Φωνής-Ρ.Κυριαζή/Μουσικής-Τ.Μούσα/ -Σ
Φωνής-Ρ.Κυριαζή/Μουσικής-Τ.Μούσα/ (Παρουσίαση σεμιναρίων Φωνής & Μουσικής) Συναυλία/Καταρράκτες Πυθάρα : ‘αιρομένη’ (9.00 το πρωι) – Κ
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου – Δ
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου -Τ
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου -Τ
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου -Π
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου -Π
Υποκριτικής- Δ.Μπίτου (Παρουσίαση Σεμιναρίου Υποκριτικής) Παράσταση σε σαλόνι Ξενοδοχείου στον Όρμο Κορθίου: ’Στους Περιπατητές του Έρωτα’ (19.00) -Σ
Υποκριτικής – Δ. Μπίτου Παράσταση μέσα στο Γηροκομείο Χώρας, στην Πλατεία, στην Κεντρική Αγορά :‘Η Αρχιτεκτονική της Σκόρπιας Ζωής’(20.00) – Κ
Butoh,Ινδικός Χορός – J.Goussot -Δ
Butoh,Ινδικός Χορός – J.Goussot -Τ
Butoh,Ινδικός Χορός – J.Goussot Παράσταση στη Φάμπρικα του Εμπειρίκου : ‘η Επιστροφή’ (20.30) -Τ
Butoh,Ινδικός Χορός – J.Goussot Παράσταση‘ Χορού στο Ελικοδρόμιο Κορθίου/Παράσταση‘ Χορού στο Ελικοδρόμιο Χώρας:’ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ’(20.30)-Π
Συναυλία στο Γαύρειο ’Νησιά & Παράδοση’σε συνεργασία με Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρείου -Π

’Αναχωρώντας γι α την Εύκρατην Νήσον της Ουτοπίας’ Παράσταση εν Πλώ με το απογευματινό δρομολόγιο του Super Ferry II,(16.30) Άνδρος – Ραφήνα -Κ

 

ΠΗΓΗ: 

Μοιράσου