5+1 κράτη μικρότερα από την Άνδρο

Τα 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ανδριώτικης γης φαίνονται άλλες φορές λίγα και άλλες πολλά. Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, αν όμως συμπεριλάβουμε και τα υπόλοιπα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδος, τότε η θέση της Άνδρου βάση έκτασης απέχει πολύ από την κορυφή.

Παρόλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο η έκταση της Άνδρου είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν τουλάχιστον 10 και πλέον επίσημα κράτη. Μερικά από αυτά είναι γνωστά όπως η Μάλτα και το Λίχτενσταϊν, ενώ άλλα δεν είναι και τόσο γνωστά και είναι κυρίως συμπλέγματα νησιών σε κάποιον ωκεανό που αποτελούσαν κάποτε ή ακόμη και σήμερα αποικία κάποιου Ευρωπαϊκού έθνους. Διαβάστε την ανάλυση με τα πιο γνωστά κράτη που είναι μικρότερα από την Άνδρο.

Μάλτα
Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί φορολογικό παράδεισο για διάφορες δραστηριότητες (κυρίως στοιχηματικές εταιρείες). Υπολείπεται της Άνδρου περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

andros-malta

 

Λιχτενστάιν
Είναι πριγκιπάτο με Γερμανικές επιρροές και βρίσκεται στις Άλπεις ανάμεσα σε Ελβετία και Αυστρία. Υπολείπεται της Άνδρου πάνω από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ουσιαστικά είναι ένα κράτος στο μέγεθος της δημοτικής ενότητας Υδρούσας.

andros-liechtenstein

 

 

Σαν Μαρίνο
Περιτριγυρισμένο από την Ιταλία, το Σαν Μαρίνο μπορεί να είναι μικρό αλλά διαθέτει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και είναι από τα παλαιότερα ανεξάρτητα κράτη. Σε μέγεθος είναι λίγο μικρότερο από τη δημοτική ενότητα Κορθίου

andros-sanmarino

 

 

Μονακό
Ένα από τα πιο χλιδάτα και φημισμένα μέρη στον κόσμο με δικό του αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 και ποδοσφαιρική ομάδα επιπέδου τσάμπιονς λίγκ. Σε μέγεθος μπορεί να χωρέσει στην έκταση ανάμεσα στο άγαλμα του Αφανή ναύτη και την σταυροπέδα.

andros-monaco

 

 

Γιβραλτάρ
Κράτος που προέκυψε από την ανάγκη των Βρετανών να ελέγχουν το στενό εισόδου στη Μεσόγειο. Οι κάτοικοι είναι Ισπανοί αλλά έχουν όλα τα προνόμια Βρετανών κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί πως για να προσγειωθεί αεροπλάνο πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους. Σε μέγεθος είναι κάτι σαν το λιμάνι του Γαυρίου μαζί με τον κάμπο.

andros-gibraltar

 

 

Βατικανό
Πιθανώς το γνωστότερο από όλα τα προηγούμενα καθώς είναι η έδρα της καθολικής ΄χριστιανικής πίστης και το σπίτι του Πάπα. Σε μέγεθος χωράει ολόκληρο ανάμεσα στο Μπατσί και την Κατάκοιλο

andros-vatican

 

 

 

Μοιράσου