5+1 Εναλλακτικοί τρόποι διακοπών στην Άνδρο

Η Άνδρος αποτελεί έναν έξοχο προορισμό για παραδοσιακές διακοπές όσο και για έξω από τα καθιερωμένα. Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι πολλές και υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά παραδοσιακά τουριστικά πλαίσια θάλασσα – ήλιος – διασκέδαση.

Βρείτε εδώ μερικές από τις δραστηριότητες έξω από τα καθιερωμένα που μπορείτε να απολαύσετε στην Άνδρο κατά την περίοδο των διακοπών σας.

 

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η Άνδρος έχει 85 χλμ χαρακτηρισμένων πεζοπορικών μονοπατιών που είναι σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτημένα και συντηρημένα από τους τοπικούς συλλόγους πεζοπορίας και είναι έτοιμα να τα επισκεφθεί ο καθένας . Τα μονοπάτια αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του νησιού καθώς χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων οικισμών. Η Άνδρος είναι ο πρώτος ποιοτικά πιστοποιημένος πεζοπορικός προορισμός στην Ευρώπη. Τα σημαντικότερα μονοπάτια έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί ενώ έχουν σημανθεί ώστε να είναι δυνατή η πεζοπορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Telegraph κατέταξε την Άνδρο στην πρώτη θέση για περιπατητικό τουρισμό μεταξύ των άλλων νησιών της Ελλάδας..

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Η Άνδρος αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για λάτρεις της ποδηλασίας. Το μεγάλο οδικό δίκτυο (ειδικά από την ανατολική πλευρά) ενδείκνυται για μεγάλες και μικρές βόλτες με μαγευτικά τοπία που συνδυάζουν άψογα βουνό, θάλασσα, τρεχούμενα νερά και κοιλάδες σε ήπιες ανηφόροκατηφόρες. Ακόμη περισσότερο τα ατέλειωτα χιλιόμετρα χωμάτινου οδικού δικτύου μπορούν να καλύψουν τις ορέξεις και του πιο δύσκολου “εκτός δρόμου” ποδηλάτη, πάντα με μεγάλη ποικιλία σε μονοπάτια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία ποδηλατικοί αγώνες που ενθουσίασαν το κοινό, βραδυνές ποδηλατόβολτες, ενώ υπάρχει πλέον στην Άνδρο και ξενοδοχείο με πίστα για BMX και MTB . Εξαρτάτε από εσάς πόσο πετάλι αντέχετε γιατί η Άνδρος σίγουρα δεν εξαντλείτε.

 

ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ

Τα ατέλειωτα χιλιόμετρα χωματόδρομου, οι βιότοποι, τα ποτάμια, οι λόφοι και τα βουνά αποτελούν αναμφίβολα ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για “εκτός δρόμου” δραστηριότητες. Με ικανό δίκυκλο ή 4×4 ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε μερικές από τις πιο μαγευτικές γωνιές και κορυφές του νησιού, εκεί που δεν μπορεί να πάει κάποιος με συμβατικό μέσο. Στο παρελθόν στην Άνδρο έχουν γίνει αγώνες enduro ενώ υπάρχει και πολύ δραστήρια “εκτός δρόμου” ομάδα που κάνει οργανωμένες εξορμήσεις με το όνομα “Andros Off Road Club” . Ετοιμάστε τις μηχανές και τα 4χ4 και ελάτε στην Άνδρο να τα φτάσετε στα όριά τους.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Η Άνδρος αποτελεί εδώ και χρόνια δημοφιλή προορισμό για λάτρεις της ιστιοσανίδας (WindSurf) λόγο των εξαιρετικών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ποικιλίας παραλιών για το συγκεκριμένο άθλημα . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα Νίκος Κακλαμανάκης είχε ιδιαίτερη προτίμηση στην Άνδρο για να κάνει τις προπονήσεις του, ενώ στο νησί έχουν διοργανωθεί ακόμα και αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Επίσης η όρθια κωπηλασία (S.U.P.) έχει ξεχωριστή θέση στην Άνδρο αφού εδώ γίνετε ένας από τους αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος  ενώ ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι από το νησί. Για τους ιδιαίτερα μυημένους το νησί έχει κατάλληλες παραλίες για αετοσανίδα (Kitesurf) ή απλά surf σε μέρες με συγκεκριμένο καιρό. Όσοι θέλετε να μάθετε ή να δοκιμάσετε κάποιο από αυτά τα αθλήματα δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε κάποια από τις σχολές που υπάρχουν ενώ οι ήδη μυημένοι θα βρείτε στην Άνδρο τον παράδεισο.

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Η Άνδρος, η μάλλον ο βυθός της θάλασσας που την περιβάλει, αποτελεί ατελείωτο πεδίο υποθαλάσσιας εξερεύνησης για τους λάτρεις της κατάδυσης. Στην Άνδρο υπάρχουν ναυάγια σε βάθος σχετικά μικρό, με πιο γνωστό αυτό του “ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ” στην ξέρα βουβή ενώ λείψανα του αρχαίου λιμανιού της στην Παλαιόπολη είναι σήμερα ορατά ακόμα και με γυμνό μάτι. Στην Άνδρο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για να μάθει κάποιος τα μυστικά της κατάδυσης και να πάρει την σχετική επικύρωση από επαγγελματίες. Όσοι είστε ήδη σε προχωρημένο επίπεδο μπορείτε να φέρετε τον εξοπλισμό σας, να νοικιάσετε ένα βαρκάκι και να εξερευνήσετε μέχρι τελικής πτώσεως.

 

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ

Μπορεί να μην είναι και το πλέον ενδεδειγμένο άθλημα για την Άνδρο λόγο των συνήθως δυνατών ανέμων, παρόλα αυτά φαίνεται πως κάποιοι λάτρεις του είδους βρήκαν στην Άνδρο το κατάλληλο μέρος και ανταμείφθηκαν. Ωστόσο στην Άνδρο δεν υπάρχει ακόμα κάποια οργανωμένη λέσχη για το συγκεκριμένο άθλημα οπότε το προτείνουμε μόνο σε ειδήμονες

Μοιράσου