48(+) ώρες στην Άνδρο

Η απόδραση για Σαββατοκύριακο στην Άνδρο διαρκεί συνήθως 48 και κάτι ώρες, που είναι καταδικασμένες να φανούν λίγες. Η “Αρχόντισσα των Κυκλάδων” Άνδρος έχει τόση έκταση και ποιότητα σε όλους τους τομείς ( διασκέδαση, παραλίες, φυσικός πλούτος, πολιτιστικά δρώμενα ) που δύσκολα μπορεί κάποιος ακόμα και με αυτοκίνητο να τα προλάβει όλα σε ένα διήμερο.

Εάν έχετε στην διάθεσή σας κάποιο μεταφορικό μέσο τότε οι δυνατότητές σας αυξάνονται σημαντικά καθώς η έκταση του νησιού και το πλήθος επιλογών δύσκολα καλύπτονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του νησιού. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης ο τόπος διαμονής σας καθώς θα αποτελεί το ξεκίνημα της περιήγησης σας αυτές τις δύο μέρες.

andros-touristographics

 

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με προτάσεις για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε στο πιεσμένο σας πρόγραμμα.

– Μπάνιο
Οι επιλογές για μπάνιο είναι αρκετές και ξεχωριστές. Η ανατολική πλευρά έχει αναμφίβολα τις κορυφαίες παραλίες του νησιού με αντίτιμο την σχετικά δύσκολη πρόσβαση και την μεγάλη απόσταση που ανταμείβετε κατά την άφιξη στην παραλία. Ζόρκος, Βόρη, Άχλα και φυσικά το “Πήδημα της Γριάς” αποτελούν μάλλον τις πιο ξεχωριστές ανατολικές παραλίες με αρκετές ακόμα (Βιτάλι, Γίδες, Ατένι, Πίσω Γιάλια, Συνετί) να συμπληρώνουν. Στη δυτική πλευρά οι παραλίες έχουν άλλα χαρακτηριστικά, προσφέροντας διαφορετικές συγκινήσεις. Πισωλιμνιώνας, Φελλός, Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος, Κυπρί, Μπατσί, Χαλκολιμνιώνας και Πλάκα είναι μερικές από τις κορυφαίες. Σε πολλές από τις παραπάνω παραλίες (ανατολικά και δυτικά) θα βρείτε οργανωμένες παροχές (ξαπλώστρες και αναψυκτήρια) αλλά καλό είναι πριν επιλέξετε οποιαδήποτε παραλία να ενημερωθείτε για το τι θα συναντήσετε εκεί και να εξοπλιστείτε κατάλληλα. Στα δύσκολα μπορεί να βοηθήσει ο “τρόχος της Ανδριώτικης παραλίας“.

– Πολιτιστικά δρώμενα
Η Άνδρος είναι κέντρο πολιτισμού κυρίως λόγο των πολλών μουσείων και εκθέσεων που είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι με νέους καλλιτέχνες και θέματα. Κανονίστε σίγουρα μία επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Χώρα όπου κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας ενώ παρόμοιες επιλογές στην γύρω περιοχή είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο ( σπουδαία ευρήματα από την Άνδρο και όχι μόνο ), το Ίδρυμα Κυδωνιέως ( εικαστικές εκθέσεις διεθνούς επιπέδου ), το Ναυτικό Μουσείο ( ναυτικά εκθέματα βγαλμένα από την αιώνια Ανδριώτικη ναυτική παράδοση ), Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και Μουσείο Ελιάς. Εκτός των μουσείων θα βρείτε σίγουρα πλήθος εκθέσεων διαφόρων μορφών τέχνης τόσο στην Χώρα όσο και στην υπόλοιπη Άνδρο που μπορείτε εύκολα να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας κατά το δοκούν.

Εναλλακτικά στο ίδιο ύφος μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο από τα μοναστήρια της Άνδρου και να δείτε θησαυρούς της Ορθόδοξης τέχνης και πίστης. Οι επιλογές θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι η Μονή Παναχράντου , η Μονή Αγίας Μαρίνας, η Μονή Αγίου Νικολάου, η Μονή Ζωοδόχου Πηγής και η Μονή Αγίας Ειρήνης καθώς και παλιές βυζαντινές εκκλησίες, όπως των Ταξιαρχών στη Μεσσαριά, του Αγίου Νικολάου στο Κόρθι, τη Μελίδα, της Παναγίας στο Μεσαθούρι και το Υψηλού.

– Διασκέδαση
Η Άνδρος έχει έντονη νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο και ένταση. Μπαράκια σε στενά δρομάκια, σε σκάλες, σε ταράτσες, δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και στην παραλία με ρυθμούς μοντέρνους θα ικανοποιήσουν και τα πιο εξεζητημένα γούστα από το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Το Μπατσί και η Χώρα είναι μάλλον τα κέντρα της νυχτερινής ζωής αλλά τόσο στον όρμο Κορθίου όσο και το Γαύριο έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες προτάσεις για διασκέδαση που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

– Επίσκεψη στο Χωριό
Επισκεφθείτε κάποιο από τα λιγότερο γνωστά τουριστικά χωριά της Άνδρου, εκεί που ο χρόνος έχει αφήσει αναλλοίωτο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού. Συνδυάστε στο πρόγραμμά σας το πέρασμα σε κάποια από τις ακόλουθες προτάσεις και κάντε έστω μία σύντομη βόλτα μέσα στα χωριά να δείτε τα σπίτια, τους μπαξέδες, τα τρεχούμενα νερά και τους ανθρώπους του νησιού. Αμμόλοχος, Άνω Άγιος Πέτρος, Βιτάλι, Κατάκοιλος, Άρνη, Ρέμματα, Αποίκια, Στενιές, Μαίνητες, Πιτροφός, Πίσω Μεριά, Αμμονακλιός, Μουσιώνας, Κόρθι και Αηδόνια

– Φαΐ
Η Ανδριώτική κουζίνα έχει να επιδείξει αρκετά εύγευστα αλμυρά και γλυκά εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσετε όσο βρίσκεστε στο νησί αλλά και να εφοδιαστείτε φεύγοντας. Το καλό φρέσκο ψάρι όπως σε όλες τις Κυκλάδες είναι φυσικά στην κορυφή των επιλογών αλλά και τα ντόπια κρέατα και γαλακτοκομικά συμπληρώνουν τις επιλογές. Θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες σε όλο το νησί με τοπικά προϊόντα και λιχουδιές αλλά και σύγχρονα εστιατόρια με παράδοση σε όλα τα μεγάλα χωριά του νησιού αλλά και καλά κρυμμένα στα βουνά(!). Σίγουρα μην φύγετε από την Άνδρο χωρίς να έχετε δοκιμάσει την παραδοσιακή Ανδριώτικη Φουρτάλια με ντόπια λουκάνικα καθώς και παραδοσιακά Ανδριώτικά τυριά και γλυκά.

 

 

Μοιράσου