Ψάρεμα γύρω από την Άνδρο

Η αλιεία ήταν και είναι ακόμα ένα από τα πλέον βασικά επαγγέλματα τόσο της Άνδρου αλλά και όλων των νησιών του Αιγαίου. Η υπεραλίευση και οι παράνομες – παράτυπες μέθοδοι αλίευσης από επαγγελματίες και μη είναι στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και όχι μόνο με σκοπό να μην εξαλειφθεί η θαλάσσια ζωή αλλά και ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα επαγγέλματα του κόσμου.

Για αυτό το σκοπό εταιρείες κολοσσοί όπως η Google, η OCEANA, η SKYTRUTH αλλά και το ίδρυμα του Λεονάρντο ντι Κάπριο βοήθησαν στην δημιουργία του globalfishingwatch.org. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή δίνει την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τις κινήσεις αλιευτικών σκαφών σε “ρουτίνες” ψαρέματος σε όλο τον κόσμο από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η ανίχνευση θέσης,κίνησης και είδους σκαφών γίνετε μέσω της χρήσης του συστήματος AIS και συλλογής των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα ξεχωρίζει μέσω αλγόριθμου πότε το αλιευτικό κάνει κινήσεις που παραπέμπουν σε αλιευτική δραστηριότητα και το αποδίδει στο χάρτη. Φυσικά τα στοιχεία του χάρτη δεν είναι όλες οι αλιευτικές ενέργειες της περιοχής αλλά αυτές που έγιναν από σκάφη που εκπέμπουν AIS.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την δραστηριότητα γύρω από την Άνδρο από το 2012 μέχρι και σήμερα.

 

ΠΗΓΗ: globalfishingwatch.org

Μοιράσου