Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Γιάννη Γουλανδρή

Το Enfield 8000 κατασκευασμένο στο Νεώριο της Σύρου, υπήρξε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής παγκοσμίως, διέθετε μοναδική αεροδυναμική (αεροδυναμικός συντελεστής μικρότερος κι από μοντέλα της Porsche : 0,29 ) με πρωτοποριακό σχεδιασμό και αυτονομία γύρω στα 100 χλμ. και τελική ταχύτητα 65 χλμ./ώρα

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 συναντάμε μία φιλόδοξη προσπάθεια να μπει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης σε παραγωγή. Πρόκειται για το Enfield 8000, που, παρά τη βρετανική καταγωγή του, έφερε ελληνική υπογραφή, καθώς ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο οραματιστής Ανδριώτης εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, ενώ την ευθύνη για το project είχε αναλάβει ένας Έλληνας μηχανικός, απόφοιτος του ΜΙΤ, ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς. Η εξέλιξη του αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, όπου και κατάφερε να διακριθεί σε ένα διαγωνισμό του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας απέναντι στις προτάσεις της Ford και της Leyland για την προμήθεια περίπου εξήντα αυτοκινήτων, αριθμός που, αν και μικρός, ήταν ικανός για να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της αυτοκίνησης μια μικρή γραμμή παραγωγής ενός ηλεκτρικού τετράτροχου. Επιπλέον, η κατάκτηση του συμβολαίου θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ώστε να διευρυνθούν οι πωλήσεις και σταδιακά να μειωθεί το κόστος της παραγωγής.

Πλέον υπάρχει και ταινία αφιερωμένη στην ιστορία του Enfield 8000 : «A Tale of two isles»: Μια ταινία του Μιχάλη Σταυρόπουλου. Η γέννηση και ο θάνατος ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου του Μιχάλη Σταυρόπουλου. O Μιχάλης Σταυρόπουλος είναι εδώ και πολλά χρόνια, ο Διευθυντής Σύνταξης του ιστορικού περιοδικού 4Τροχοί. Είναι ένας από τους πιο σεβάσμιους Έλληνες Δημοσιογράφους αυτοκινήτου και χαίρει καθολικής αποδοχής και αναγνώρισης από ένα σινάφι που δεν φημίζεται για την επαγγελματική του αλληλεγγύη. Ο Μιχάλης Σταυρόπουλος κοιτά στα μάτια τους δημιουργούς του εξωτερικού με την τελευταία του ταινία, που θα αντιμετωπίσει άλλα 59 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΕΣ:

WIKIPEDIA

TOPGEAR 

4ΤΡΟΧΟΙ

Μοιράσου