Τα υποβρύχια λιβάδια της Άνδρου όπως τα κατέγραψε η Greenpeace

Το 2008 η Greenpeace έφτασε στην Άνδρο με το Arctic Sunrise, μετά από παρακίνηση τοπικών αλιέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να μας ανοίξει τα μάτια για τον υποβρύχιο πλούτο του τόπου μας. Ένα χρόνο μετά η μελέτη είναι έτοιμη για όλους εμάς, για να μας αφυπνίσει για το τι έχουμε, και ενδέχεται να χάσουμε αν δεν σοβαρευτούμε. Ευχαριστούμε Greenpeace.

H Greenpeace βρέθηκε στην Άνδρο στα πλαίσια της συμβολής της οργάνωσης στην χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων “Ποσειδωνίας” με σκοπό την διαφύλαξή τους και για την παρακίνηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας του υποβρύχιου φυσικού πλούτου. Η προστασία των συγκεκριμένων οικοτόπων είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την Άνδρο, όσο και για την Μεσόγειο.

Οι επιπτώσεις της σταδιακής καταστροφής τους φαίνονται με απλές πρακτικές όταν οι ψαράδες χρόνο με τον χρόνο βλέπουν λιγότερα ψάρια στα δίχτυα τους (και εμείς στα πιάτα μας). Οι εθελοντές επιστήμονες και οι αλιείς σε αυτή την κοινή τους προσπάθεια ερεύνησαν τις θαλάσσιες περιοχές της Χώρας και του Κορθίου. Στην μελέτη υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες του βυθού των δύο περιοχών, στους οποίους καταγράφονται τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Την μελέτη (που μπορείτε να διαβάσετε και να τυπώσετε από ΕΔΩ ) επιμελούνται οι Μάρθα Γατσίνου και Παναγιωτάκη Στεύη ενώ υπεύθυνοι για την συγγραφή είναι οι ωκεανογράφοι Ίσσαρης Γιάννης και Γερακάρης Βασίλης. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο Δρ. Π. Παναγιωτίδης (Βιολόγος – Ωκεανολόγος, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών www.hcmr.gr) καθώς και οι Μ. Σαλωμίδης και Κ. Τσιάμης στην επιστημονική ομάδα κατάδυσης. Παρακολουθήστε βίντεο με την ομάδα της Greenpeace σε δράση, και ακούστε τι έχουν να πουν αυτοί που, μάλλον, ξέρουν κάτι παραπάνω. Να είναι καλά όλοι τους

 

Μοιράσου