ΠΡΩΤΕΥΣ – Ειδοθέα 2014

Για το 2014 η «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη» οργάνωσε και έκανε την δέουσα επιμέλεια για ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Ιστιοναυτικής εκπαίδευσης στο Νορβηγικό Ιστιοφόρο «SØRLANDET».Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Γαρύφαλλο 16 χρόνων από τις Μένητες, μαθητή της Άνδρου, να συμμετάσχει σε ένα ταξίδι περίπου 20 ημερών για ιστιοναυτική εκπαίδευση στην Βόρεια Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο εκπαιδευόμενος συμμετείχε σε:
– Μαθήματα Ναυτικής Τέχνης
– Μαθήματα Ναυσιπλοΐας
– Ανάληψη Βαρδιών
– Καθημερινή εργασιακή ρουτίνα πλοίου
– Χειρισμούς ναυσιπλοΐας πλοίου
– Ασκήσεις Ασφαλείας
– Διεθνή αγώνα μεγάλων ιστιοφόρων από το Harlingen, Netherlands στο Fredrikstad, Norway
Το ταξίδι του φετινού εκπαιδευόμενου εν πλω στο ιστιοφόρο «SØRLANDET» ξεκίνησε από το Lerwick, Shetland Islands στις 26 Ιουνίου 2014 και ολοκληρώθηκε στο Fredrikstad, Norway στις 14 Ιουλίου 2014, με ενδιάμεσους σταθμούς στο Edinburgh, Scotland στις 30 Ιουνίου 2014 και Harlingen, Netherlands 5 Ιουλίου 2014, όπου ήταν και η εκκίνηση του πρώτου σκέλους του φετινού διεθνή αγώνα μεγάλων ιστιοφόρων και τερματισμό το Fredrikstad, Norway.

Στο τελευταίο σκέλος του εκπαιδευτικού ταξιδιού ένα μέλος από την «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ταξίδεψε στο Ιστιοφόρο, για να ενημερωθεί από τον εκπαιδευόμενο και το πλήρωμα για το πρόγραμμα και το ταξίδι και να γίνουν εκτιμήσεις για μελλοντική βελτίωση.

Συνέντευξη του Νίκου Γαρύφαλου στο ραδιόφωνο asteras 92 (http://www.asterasradio.com/)

Βίντεο παρουσίασης «ΕΙΔΟΘΕΑ 2014»

 

Λίγα λόγια για την ΠΡΩΤΕΥΣ

Οι ιδέες συνήθως γεννιούνται στην αναγνώριση μιας έλλειψης. Αυτή η αναγνώριση επιτρέπει την ανάπτυξη της φαντασίας, που είναι η τροφή του ονείρου που οδηγεί στην καινοτομία, τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας οπτικής, ενός νέου προϊόντος, ή μίας νέας υπηρεσίας για την κάλυψη αυτής της έλλειψης. Κάπως έτσι τέθηκαν και οι ρίζες της δημιουργίας της «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Το όνειρο όμως δεν φέρνει την λύση. Την λύση την φέρνει η δράση, το όνειρο είναι ο τροφοδότης της ελπίδας, και ο εμψυχωτής της δράσης στην μακρά πορεία προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, την άφιξη στην Ιθάκη. Αυτή η πορεία περιγράφεται αλληγορικά σε ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια έπη, την Οδύσσεια, από την οποία εμπνευστήκαμε και επιλέξαμε το όνομα του ΠΡΩΤΕΑ σαν επωνυμία της εταιρίας που είναι ο φορέας των δράσεων μας και φορέας αλλαγής.

Μετά από πολυετή ταξίδια, επαφή με πολλές χώρες, πολιτισμούς και ανθρώπους, σπουδές σε διάφορες χώρες του κόσμου, εργασία σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, σε διαφορετικά επίπεδα και χώρους, και με πολύ παρατήρηση αναπτύξαμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε κενά και παραλείψεις.

Σε όλη μας αυτή την πορεία υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μας βοήθησαν, μας έδωσαν εμπειρίες και ευκαιρίες, μας διδάξαν διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και αντιμετώπισης θεμάτων, και έτσι αναπτύξαμε δικούς μας μηχανισμούς επιβίωσης, προσαρμογής και επιδίωξης της επιτυχίας και της ευτυχίας μας. Πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε ακόμα στη ζωή μας, άλλους όχι. Κάποιοι έμειναν μαζί μας για μεγάλο διάστημα, άλλοι λιγότερο και άλλοι ήταν περαστικοί, όλοι όμως είχαν έναν αντίκτυπο στη ζωή και στην εξέλιξή μας.

Σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας πιστεύουμε ότι ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους για τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την παιδεία που μας έδωσαν είναι να βοηθήσουμε και εμείς άλλους ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο μας και να μεταδώσουμε, με την υπηρεσία μας, αρχές και γνώσεις σε νεότερους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου δράσης, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της προσφοράς και του εθελοντισμού, και την βελτίωση των κοινωνικών δομών και της κοινωνικής συνοχής.

Με βάση τον φορέα αυτόν οργανώνουμε ευέλικτες ομάδες με ευρύτερη κοινωνική εισχώρηση, συγκεντρώνουμε πόρους, υλικούς, χρηματικούς και ανθρώπινους, ανάλογα με τις ανάγκες των εκάστοτε προγραμμάτων, και πειραματιζόμαστε με σύγχρονα και καινοτόμα διαχειριστικά και ηγετικά εργαλεία στην υπηρεσία της κοινωνίας, για κοινωνική κερδοφορία.

 

ΠΡΩΤΕΥΣ – Φορέας δράσεων

Σαν φορέα της δράσης μας επιλέξαμε τη νομική μορφή της «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4019/2011 και του δώσαμε τον διακριτικό τίτλο «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Η επιχείρηση είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με περιορισμένη ευθύνη των μελών της και έχει εμπορική ιδιότητα.

Για έδρα της «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», επιλέξαμε το νησί της Άνδρου που είναι και ο αρχικός χώρος δράσης, πειραματισμού και εφαρμογής των δραστηριοτήτων μας, με δυνατότητα να ιδρύουμε και να διατηρούμε υποκαταστήματα ή γραφεία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Σκοπός της «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων και ειδικότερα, η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Στις δραστηριότητες της «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» περιλαμβάνονται:
1. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
2. Εκπροσώπηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
3. Πολιτισμικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις,
4. Δράσεις και προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, διατήρησης παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων
5. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών
6. Ανάληψη και διαχείριση προγραμμάτων και δράσεων εναλλακτικών προσεγγίσεων με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη και την καινοτομία.

Οι βασικές αρχές λειτουργίας της «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» είναι:
1. Η προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα
2. Η πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου,
3. Η χρησιμοποίηση των κερδών της για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών της,
4. Η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Ο Πρωτέας

Το όνομα «Πρωτέας» είναι μια αρχαία λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος».

Τον Πρωτέα, οι ναυτικοί τον αποκαλούσαν συχνά «Γέροντα της θάλασσας», και τον θεωρούσαν προστάτη στα ταξίδια τους. Όπως μας λέει ο Όμηρος, ήταν υποτακτικός του Ποσειδώνα και γνώριζε όλα τα βάθη της θάλασσας και τα μυστικά τους. Επίσης, ήταν προικισμένος με μαντικές ικανότητες και μπορούσε να μεταμορφώνεται σε ό,τι ήθελε, σε ζώο, σε φυτό, σε πουλί, ακόμη και σε φωτιά ή σε νερό.

Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Πρωτέας κατοικούσε στο νησάκι Φάρος στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, στις εκβολές του Νείλου. Όταν ο Μενέλαος επέστρεφε από την Τροία, έχοντας μαζί του την Ωραία Ελένη, οι δυνατοί άνεμοι του Αιγαίου τους έφεραν στην Αίγυπτο. Εκεί ο Μενέλαος συνάντησε τυχαία τη σοφή και πρόθυμη κόρη του Πρωτέα, την Ειδοθέα, που του έδωσε οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να αποσπάσει από τον πατέρα της χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι της επιστροφής. Η Ειδοθέα του αποκάλυψε ακόμη ότι ο πατέρας της θα μπορούσε να του πει τι έχει συμβεί στο σπίτι του, ευχάριστο ή δυσάρεστο, όσο αυτός ήταν μακριά.

Ο Μενέλαος στη συνέχεια εφάρμοσε το εξής τέχνασμα, ακολουθώντας τις συμβουλές της: ο ίδιος και άλλοι τρεις σύντροφοί του ντύθηκαν με φρεσκογδαρμένα δέρματα φώκιας και ξάπλωσαν ανάμεσα στις φώκιες του Πρωτέα το καταμεσήμερο.

Όταν ο Πρωτέας βγήκε από το πέλαγος, μέτρησε τις φώκιες του, αλλά δεν υποψιάστηκε την παγίδα και χώθηκε ανάμεσά τους. Μόλις αποκοιμήθηκε, ο Μενέλαος τον άρπαξε μαζί με τους συντρόφους του και τον κράτησαν σφιχτά. Ο Πρωτέας προσπαθούσε να τους ξεφύγει και μεταμορφώθηκε σε λιοντάρι, σε δράκο, σε τίγρη, σε κάπρο, έπειτα σε δέντρο ακόμη και σε νερό. Εκείνοι όμως δεν πτοήθηκαν και δε σταμάτησαν να παλεύουν μαζί του, παρά μόνο αφού άρχισε να παίρνει πάλι τη μορφή που είχε πριν αποκοιμηθεί.

Τότε ο Πρωτέας εξαντλημένος, απάντησε στις ερωτήσεις του Μενέλαου και έτσι έμαθε πως, για να του φανερώσουν οι θεοί το δρόμο της επιστροφής, έπρεπε να ανεβεί το Νείλο και να τους προσφέρει εκατόμβη, δηλαδή θυσία εκατό βοδιών. Επίσης, ότι δεν του ήταν γραφτό να πεθάνει, γιατί ο Δίας τον θεωρούσε γαμπρό του, λόγω της Ελένης, και θα του φερόταν πολύ ευνοϊκά· θα τον οδηγούσε μετά θάνατο στα Ηλύσια Πεδία.

 

«Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη»

Πατρίτσα – Πιτροφός, Άνδρος, ΤΚ 84500

Εκπροσώπηση στην Αθήνα:

«Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη Κάπου και Συνεργατών»

Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς) 8, Αθήνα, ΤΚ 10431

Τηλέφωνο: +30 210 5232161

Φαξ: +30 210 5249225

Email: info@proteusinnovation.com

 

ΠΗΓΗ:  proteusinnovation.com

Μοιράσου