ΠΛΟΕΣ ΧΙΧ 2013 – In Medias Res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, πραγματοποιείται για 19η εφέτος χρονιά, ο εκθεσιακός εικαστικός θεσμός “ΠΛΟΕΣ”, που έχει ως χαρακτηριστικό υπότιτλό του “InMediasRes / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη” και εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου, ώρα 8:30μμ.

Ο εφετινός υπότιτλος, που δίνει και το στίγμα της θερινής αυτής εικαστικής εκδήλωσης, (η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου), προσδιορίζει “τη μέση των καταστάσεωντης διαδρομής στην οποία βρισκόμαστε, στοχεύοντας να φτάσουμε σε μια Ιθάκη, που εντέλει μόνοι μας την διαμορφώνουμε, γιατί αυτή αφορά το σύστημα αξιώνπουεντός μας οικοδομούμε, μαζί με την ανάληψη ευθυνών που αναλαμβάνουμε ως προς την υλοποίησή τους. Είναι επομένως επιβεβλημένο να επανακαθορίσουμε τον τρόπο σκέψης και τοποθέτησής μας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καθώς διανύουμε, μέσα από πρωτόγνωρες δυσχέρειες, την καθημερινότητά μας, την οποία η σύγχρονη τέχνη αντικατοπτρίζει, κάνοντάς μας να την συνειδητοποιούμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά, αντλώντας δυνάμεις”, όπως αναφέρει η Επιμελήτρια της έκθεσης και του συνοδευτικού της δίγλωσσου Καταλόγου, η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, Αθηνά Σχινά. Επιπλέον, ο υπότιτλος (μισός διατυπωμένος στην αρχετυπική λατινική γλώσσα και δηλωτικός του προσανατολισμού της έκθεσης), περιλαμβάνει το νοηματικό συμπλήρωμά του στα ελληνικά, κάνοντας αναφορά στο χαρακτηριστικό ποίημα του Κ. Καβάφη, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εφετινή έκθεση, ως ελάχιστο φόρο τιμής, για τα 150 χρόνια από την γέννηση και τα 80 από τον θάνατό του.

Η τέχνη, ποτέ δεν εξεικονίζει την πραγματικότητα, ούτε σχολιάζει τα τεκταινόμενα με τον τρόπο της ειδησεογραφίας. Ο κάθε δημιουργός διαμορφώνει μια δική του πραγματικότητα, μέσα από την διαπραγμάτευση των θεμάτων που επιλέγει, των εκφραστικών του επίσης τρόπων και των υλικών του. Από αυτήν την άποψη, ο τόπος (ή η ουτοπία) της Ιθάκης, γίνεται τρόπος αναζήτησης και διατυπώσεων, περιλαμβάνοντας για τους “ΠΛΟΕΣ” , (στην συγκεκριμένη περίπτωση, για τις εκδοχές και δυνατότητες του σύγχρονου “ρεαλισμού”), έναν διευρυμένο διάλογο ανάμεσα σε εμπειρίες, μνήμες και βιώματα του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς αυτά τα ψυχικά αποθησαυρίσματα μεταποιούνται κι αναμορφώνονται, μέσα από μια ποικιλία ιδιωμάτων της εποχής μας και μέσα από τις προσωπικές διαδρομές του καθενός καλλιτέχνη.

Η εκθεσιακή διάρθρωση των έργων, των 20 ζωγράφων και γλυπτών που συμμετέχουν, στοχεύει στην γόνιμη αντιπαράθεση των παραμέτρων που υποδεικνύει ο τίτλος. Τα έργα τους επελέγησαν με κριτήριο την ποιότητα φυσικά και με γνώμονα, αφ’ ενός τον συναφή προβληματισμό των καλλιτεχνών, αφ’ ετέρου τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις. Δεν δημιουργήθηκαν σκοπίμως, καλύπτοντας όπως γίνεται συνήθως, τις ανάγκες της έκθεσης.

Μέσα από τις “γλώσσες” των συγκεκριμένων κι αντιπροσωπευτικών αυτών έργων (χωρίς βέβαια να είναι και τα μοναδικά), αναδεικνύονται συμβολισμοί, πραγματικότητες κι αλληγορίες, που παραπέμπουν στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, σε υπαρξιακό, σε ηθικό και σε πνευματικό επίπεδο, διαπερνώντας τις Συμπληγάδες.

Με βάση την ελευθερία της έκφρασης, το πικρό επίσης χιούμορ που αναδύεται μέσα από την περίσκεψη, παράλληλα με την διέγερση τόσο της φαντασίας, όσο και των συνειρμών του θεατή, η έκθεση αυτή, του προσφέρει κίνητρα για να στοχαστεί και να μοιραστεί τον πόνο, τον κλαυσίγελο, την οδύνη, τον φόβο, τις αγωνίες, τις ματαιώσεις, τις ανατροπές και τα διλήμματα, ψάχνοντας να βρει το φως της ελπίδας που αχνοφέγγει, έστω κι αν ο δρόμος είναι μακρύς, με καραδοκούντες διαφόρων ειδών Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.

Χορηγοί του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, για τους “ΠΛΟΕΣ XIX”, είναι εφέτος : το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΛΙΛΙΚΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗ, καθώς και οι Ακτοπλοϊκές Εταιρείες GOLDENSTARFERRIESκαι FASTFERRIES, με την σημαντική υποστήριξη των οποίων, πραγματοποιείται η εφετινή εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: DAYSART.GR

Μοιράσου