Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Ένας συγχρονισμένος αιώνιος

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλογενεί για το καλοκαίρι του 2011 έκθεση-αφιέρωμα στον διαπρεπή Έλληνα ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

 

Το αφιέρωμα είναι ένας φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο με τον χρωστήρα του αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε τα μέγιστα στη διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Μέσα από 100 περίπου εκθέματα -71 ζωγραφικά έργα, 21 σχέδια και 12 γλυπτά από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές- εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς τα περισσότερα σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό κατά το παρελθόν, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν φέτος την ευκαιρία (από τις 3/7 έως και τις 25/9/2011) να θαυμάσουν μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα πτυχή του σημαντικού του έργου.  

Με αφετηρία τον αναλυτικό κυβισμό του Picasso και του Braque, αλλά και επιρροές που δέχθηκε από τις χρωματικές αναζητήσεις των φωβιστών, -όπως ο Matisse- και τον ρυθμό των ορφιστών, ο Γκίκας δημιούργησε ένα δικό του εικαστικό σύμπαν, μια γραφή άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό φως και το ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα την Ύδρα, τον τόπο που περισσότερο αγάπησε.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αυτός ο «συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία τηςελληνικής τέχνης.

 

Μοιράσου