300 χρόνια Ανδριώτικης φορολογίας

Από την εποχή του Μπαρμπαρόσα μέχρι και την επανάσταση οι διάφορες γεωπολιτικές αλλαγές επηρέαζαν την φορολογία που επιβαλλόταν στους κατοίκους της Άνδρου. Αλλαγές στην κεντρική εξουσία ή στην τοπική αυτοδιοίκηση προκαλούσαν έντονες διαφοροποιήσεις στα ποσά ή το “είδος” που ήταν αναγκασμένοι οι Ανδριώτες να συλλέξουν και να παραδώσουν.

 

 

Ο Δημήτριος Π. Πασχάλης στο βιβλίο του “Δημοσιονομική Καταστασισ Των Κυκλαδων Νησων Επι Τουρκοκρατιασ Και Επαναστάσεως (1537 -1828)” αναφέρει στοιχεία, ποσά, επιστολές καθώς και την γενικότερη κατάσταση σε σχέση με την φορολογία στην Άνδρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων σε διάφορες περιόδους από τις αρχές του 16ου αιώνα εώς και την επανάσταση.

 

 

Κεφαλικός Φόρος (χαράτσι)
Ο κάθε “ραγιάς” μπορούσε να κρατήσει το κεφάλι του(!) με το κατάλληλο αντίτιμο. Από το φόρο εξαιρούνταν οι ανίκανοι για εργασία και οι ακτήμονες.

 

Πιάστρα ήταν τα γρόσια

 

Η Άνδρος το 1670 έπρεπε να πληρώνει πολλαπλάσιο φόρο από άλλα νησιά των Κυκλάδων

 

39000 λιγότερα γρόσια μέσα σε 75 χρόνια

 

Αναλύσεις τοπικής και Κυκλαδικής φορολόγησης. Αναφορά στην απαλλαγή ναυτικής στρατολόγησης των Ανδριωτών όπως και άλλων νησιωτών

 

Φόρος Παρθενοφορίας και Παιδομάζωμα

 

Φόρος (δάνειο στον αγώνα) για την ανάπτυξη στόλου ικανού να αποτρέψει επίθεση των Τούρκων και να διαφυλάξει τα κεκτημένα

 

ΠΗΓΗ: GOOGLE BOOKS

Μοιράσου