Η Άνδρος στο πλουσιότερο ψηφιακό αρχείο της Ελλάδος

Ο οπτικοακουστικός θησαυρός της ΕΡΤ επιστρέφει στο κοινό και η Άνδρος δεν λείπει. Δείτε τα βίντεο που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και αφορούν το νησί μας.

Σημαντικό είναι πως το αρχείο της ΕΡΤ αποτελεί και το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδος. Μερικά απο τα φιλμ φτάνουν μέχρι και 100 χρόνια πριν. Το έργο ξεκίνησε το 2008 και μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί ένα μέρος όλου του αρχείου το αποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 5 – 7 χρόνια.

——————————


Βίντεο 1

Τίτλος
ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ
ΜΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙ

Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 1999

Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός

ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ

Περιγραφή περιεχομένου
Η σειρά «ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ» παρουσιάζει την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος προβάλλοντας οικολογικά προβλήματα διάφορων περιοχών, τις συνέπειες και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Το δέκατο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς μας ταξιδεύει στην ΑΝΔΡΟ και τις φυσικές ομορφιές της. Γίνεται αναδρομή στην ιστορία του νησιού και τη μεγάλη ναυτική της παράδοση. Ακολουθεί ξενάγηση σε παλαιά αρχοντικά της χώρας, στη βιβλιοθήκη που πήρε το όνομα της από το νεοέλληνα διαφωτιστή ΘΕΟΦΙΛΟ ΚΑΪΡΗ και τα προγράμματα της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στη συνέχεια, η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ περιγράφει την αγάπη τον γονιών της για την ΑΝΔΡΟ, την απόκτηση σπιτιού στο νησί και την εκεί συναναστροφή τους με τους μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες. Άνθρωποι του πνεύματος εξηγούν τους λόγους που ξεχώρισαν το νησί, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι μιλούν για την πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη του.

Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ

——————————

Βίντεο 2

Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής
Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2002


Χαρακτηρισμός

ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Περιγραφή περιεχομένου

Η σύνθετη προσωπικότητα του ποιητή, ψυχαναλυτή, φωτογράφου και διανοητή ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ (ΒΡΑΪΛΑ, 1901-ΑΘΗΝΑ, 1975), η σύνδεσή του με τη μεταλαμπάδευση στην ΕΛΛΑΔΑ του ρεύματος του υπερρεαλισμού και η ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα της εποχής που δρα είναι το θέμα του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ». Καταγόμενος από μεγαλοαστική οικογένεια εφοπλιστών, ταξιδεύει πολύ, παντρεύεται δύο φορές και γίνεται πατέρας ενός γιου, του ΛΕΩΝΙΔΑ. Θα αναπτύξει αντιστασιακή δράση, το σπίτι του τα κατοχικά χρόνια θα γίνει κρησφύγετο των κατατρεγμένων και σημείο των «συναντήσεων της Πέμπτης», ενώ το 1945 συλλαμβάνεται χωρίς επίσημη κατηγορία από τον ΕΛΑΣ αλλά διαφεύγει. Μοιράζεται μεταξύ ΠΑΡΙΣΙΟΥ και ΑΘΗΝΑΣ, μεταξύ ποίησης και ψυχανάλυσης, επικοινωνεί με τη γαλλική πρωτοπορία και λατρεύει τους Ρώσους συγγραφείς. Ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της ΕΛΛΑΔΑΣ της δεκαετίας του 1930 με την «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟ» (1935) και μιλά-ακατανόητα τότε-για τη «βιοθεωρία» του Σουρεαλισμού. Στον καιρό του κατανοείται από τους συνοδίτες του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ και ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ. Ολιγογράφος ποιητής, οι εκδόσεις που φέρουν το όνομά του είναι κυρίως μεταθανάτιες, με αποκορύφωμα εκείνη του magnus opus του με τίτλο «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ» (έκδοση 1990-1992, 8 τόμοι, συγγραφή από το 1945). Έγραψε ακόμα την «ΕΝΔΟΧΩΡΑ (1934-1937)» (1944/5), την «ΟΚΤΑΝΑ» (μεταθανάτια έκδοση 1980) κ. ά. Το επεισόδιο κοσμείται με τις κινηματογραφικές λήψεις και τις φωτογραφικές απόπειρες του σημαντικού αυτού υπερρεαλιστή διανοητή, αλλά και με ποικίλα αποσπάσματα από τα έργα του.

Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ

——————————

Βίντεο 3

Τίτλος
ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ, Η
ΑΝΔΡΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής
Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 1990

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)

Περιγραφή περιεχομένου

Η κοσμοπολίτισσα ΑΝΔΡΟΣ, τόπος καταγωγής του ποιητή ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ παρουσιάζεται στο επεισόδιο αυτό της σειράς «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ». Πλάνα από το νησί, από τα χωριά και τις ακτές του αναδεικνύονται και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα αποσπάσματα από το ποίημα «ΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΡΟΦΑΛΩΝ» της ποιητικής συλλογής «ΕΝΔΟΧΩΡΑ» που ο ίδιος ο ποιητής διαβάζει. Ο ηθοποιός ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ απαγγέλλει το «ΑΝΔΡΟΣ-ΥΔΡΟΥΣΑ» από την ποιητική συλλογή «ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ Ή Η ΣΗΜΕΡΟΝ ΩΣ ΑΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΧΘΕΣ», διαβάζει απόσπασμα από το διήγημα του «Η ΜΑΝΤΑΛΕΝΙΑ» που ανήκει στη συλλογή «Η ΓΡΑΠΤΑ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ». Στο τέλος της εκπομπής ο ηθοποιός διαβάζει αποσπάσματα από το λεύκωμα «Η ANΔPOΣ TOY ANΔPEA EMΠEIPIKΟΥ» που περιέχονται στο ανθολόγιο των γραπτών του ποιητή σχετικά με την ΑΝΔΡΟ, ολοκληρώνοντας το «ταξίδι» στην ΥΔΡΟΥΣΑ.

Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ

Μοιράσου