Η Άνδρος ο πρώτος ποιοτικά πιστοποιημένος νησιωτικός πεζοπορικός προορισμός στην Ευρώπη.

Η πιστοποίηση απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας κ. Nielsen και αφορά δίκτυο 100 χιλιομέτρων με χρονική διάρκεια τριών χρόνων.Η απονομή έγινε στο σχεδόν γεμάτο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας. Παρόντες στην τελετή απονομής ήταν ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, ο κ. Τάσος Αναστασίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Δόγκας –επικεφαλής παράταξης του Δήμου Βουλιαγμένης-Βούλας-Βάρης και φυσικά οι άνθρωποι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Andros Routes, με την κ. Όλγα Καραγιάννη, που «έτρεξαν» όλο το πρόγραμμα της πιστοποίησης. Παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών Κοινοτήτων.

andros-pistopoihsh-monopation-2

Η πιστοποιημένη διαδρομή εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος αρκετών παλαιών «δρόμων» (λιθόστρωτων ημιονηγών διαδρομών), συνδέει ιστορικούς οικισμούς της Άνδρου, διασχίζει τις 4 οροσειρές, πολυάριθμες ρεματιές, ποτάμια, δάση και παραλίες, ενώ διέρχεται από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στη μεγαλύτερη της έκταση κινείται επί του δικτύου σηματοδοτημένων διαδρομών κόκκινου χρώματος με αρίθμηση (αξιοποιώντας, ολοκληρώνοντας, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας αρχικό έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αναπτυξιακής Άνδρου), ενώ σε κάποια σημεία αποκλίνει από αυτό παρέχοντας επιλογή στον περιπατητή να κινηθεί επί του ενός ή του άλλου δικτύου. H διαδρομή είναι συνεχής και αποτελείται από δύο γραμμικά τμήματα στη βόρεια και νότια Άνδρο αντίστοιχα κι ένα κυκλικό στην κεντρική.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αξιοποίησης των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου, από την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε πριν 18 χρόνια μέχρι και την πιστοποίηση, ενώ επεσήμανε τα οφέλη που προκύπτουν για τον τουρισμό από το σήμα πιστοποίησης. Ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, αναφέρθηκε στα μηνύματα περί εθελοντισμού που στέλνει στην κοινωνία ο τρόπος με τον οποίο η Andros Routes δούλεψε πάνω στο πρόγραμμα της πιστοποίησης, καθώς περισσότεροι από 200 άνθρωποι βοήθησαν εθελοντικά –και με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του προγράμματος.

Στη συνέχεια η κ. Όλγα Καραγιάννη παρουσίασε τις δράσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση. Οι δράσεις αφορούσαν στον καθαρισμό των διαδρομών, στην αποκατάσταση προβλημάτων –όπου είχαν παρουσιαστεί- εξαιτίας καιρικών συνθηκών ή και ανθρώπινων παρεμβάσεων, στη σηματοδότηση, στην κατασκευή ενημερωτικών σταθμών, στην προβολή του έργου διεθνώς. Επίσης, τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία τού να κατανοήσει κάθε Ανδριώτης και κάθε Ανδριώτισσα την αξία να διατηρηθούν οι διαδρομές στη σημερινή τους κατάσταση και να προστατευθούν από ανθρώπινες παρεμβάσεις, κυρίως.

Ο Δημοσθένης Δόγκας αναλύει τα θετικά της πιστοποίησης

Η Άνδρος αποτελεί πλέον, με τα σημερινά δεδομένα, το μοναδικό νησί στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαθέτει την έγκριτη αυτή πιστοποίηση. Η πιστοποίηση βεβαιώνει την ύπαρξη μιας σημαντικής υποδομής για πεζοπορικό τουρισμό στην Άνδρο – κάτι που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού και ανοίγει δρόμους για συνέργειες και συνεργασίες στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Στο βαθμό που θα πλαισιωθεί από αντίστοιχες βιώσιμες πολιτικές και δράσεις αρχών, φορέων και επαγγελματικού κόσμου, είναι δυνατό να συμβάλει σημαντικά σε μια βιώσιμη εξέλιξη της Άνδρου και του τουρισμού της.

 

ΠΗΓΗ: androsroutes.gr . andros.gr

Μοιράσου