Ελλήνων Δρώμενα – Η Άνδρος Ταξιδεύει

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα της ΕΤ3 σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Άνδρο και την άρρηκτη σχέση της με την ναυτιλία

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα, ταξιδεύει στη Άνδρο, για να μας παρουσιάσει το βαθύτερο χαρακτήρα του πανέμορφου νησιού, που δεν είναι άλλος από την έντονη ναυτοσύνη του, η οποία κυριάρχησε και κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στο νησί.

Η Άνδρος έχει αναπτύξει μια θηριώδη ναυτική οικογένεια και παράδοση. Συγκαταλέγεται σε εκείνα τα νησιά που καθόρισαν την ιστορία της Ελληνικής ναυτοσύνης. Ανδριώτης καπετάνιος! Ήταν η συχνή έκφραση θαυμασμού των ανθρώπων που γνώριζαν την αξία ενός επαγγέλματος που πρωταγωνιστούσε στο νησί της Άνδρου.
Από την αρχή του αιώνα και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Ανδριωτών ταξίδευε και εργαζόταν στη θάλασσα. Καραβοκύρηδες, καπετάνιοι, ναυτόπουλα, μια τεράστια οικογένεια ανθρώπων της θάλασσας, περπάτησαν στα κύματα των θαλασσών στα πέρατα του κόσμου.
Για δεκαετίες ολόκληρες, τότε που τα πληρώματα στα καράβια είχαν αποκλειστικά Έλληνες ναυτικούς, το νησί της Άνδρου κατοικούνταν μόνο από γυναικόπαιδα, αφού οι άνδρες ξημεροβράδιαζαν επί χρόνια σε ένα μεταγωγικό, εμπορικό ή τάνκερ σε άγνωστες μακρινές θάλασσες και ωκεανούς.

Οι Ανδριώτες ναυτικοί, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, το έζησαν στα κύματα των θαλασσών του κόσμου και σε άγνωστα γι αυτούς λιμάνια.

Τα ταξίδια των ανθρώπων της θάλασσας έθρεψαν πλήθος οικογενειών. Και οι Ανδριώτες, όπως όλοι οι νησιώτες, είχαν και έχουν στραμμένο το νου τους προς τη θάλασσα και τα καράβια. Οι ιστορίες των θαλασσινών είναι ατέλειωτες, γεμάτες από μυστήριο για άγνωστους και εξωτικούς τόπους, φόβο και τρόμο για τη δύναμη της θάλασσας, τις φουρτούνες, τους τυφώνες και τα ναυάγια.

Η ζωή και η καθημερινή εργασία πάνω στο καράβι είναι σκληρή. Διανθίζεται από παρακλήσεις στους αγίους, να βοηθήσουν ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν στους δικούς τους, στα παιδιά, στη σύζυγο και στους γονείς, για να τους ξαναδούν μετά από χρόνια.

Την ίδια ώρα στη στεριά, τα γυναικόπαιδα έχουν τη δική τους φουρτούνα στην καρδιά τους. Με ελάχιστη παρηγοριά ένα γράμμα απεσταλμένο από κάποιο λιμάνι του κόσμου, ή ένα τηλέφωνο από τον ασύρματο του καραβιού –παλαιότερα-, αναμένουν την ώρα της
επιστροφής του Ανδριώτη ναυτικού. Να έρθει για να ξαναφύγει.

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι της θάλασσας. Όπως και τα τραγούδια τους, όπου και σε αυτά η θάλασσα πρωταγωνιστεί.
Σκηνοθέτης: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος

Μοιράσου