Εισαγωγή στην Περμακουλτούρα στην Άνδρο

6 – 8 Οκτωβρίου 2016
με τον Rod Everet και τον Mill Milichap

Μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα (18 ώρες), το τριήμερο αυτό θα καλύψει τις βασικές έννοιες και αρχές της περμακουλτούρας, την κατανόηση των λειτουργιών του οικοσυστήματος, τη μεθοδολογία σχεδιασμού και τις πρακτικές λύσεις που στοχεύουν στην αειφορική διαχείριση και αναγέννηση του μεσογειακού νησιωτικού τοπίου.

Η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού αειφορικής καλλιέργειας και διαχείρισης των πόρων της γης καθώς και της βιώσιμης διαβίωσης του ανθρώπου σε συνεργασία και όχι σε ανταγωνισμό με την φύση και τις λειτουργίες της. Στην περμακουλτούρα παρατηρούμε και αναλύουμε το φυσικό και ανθρώπινο παράγοντα και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους που προκύπτουν, σχεδιάζουμε την τροφική και ενεργειακή αυτάρκεια, τη φυσική δόμηση, την αγροτική καλλιέργεια, την κοινωνική ευμάρεια, την ηθική επιχειρηματικότητα και άλλα.

andros-permaculture

Περιερχόμενο του σεμιναρίου
* Εισαγωγή στην περμακουλτούρα και την ιστορία της
* Ηθικές και σχεδιαστικές αρχές
* Παρουσίαση πρακτικών παραδειγμάτων απ’όλο τον κόσμο
* Θεωρία και περίπατοι παρατήρησης ώστε να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις για βασικά θέματα, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η βιώσιμη κτηνοτροφία και βόσκηση, η δημιουργία και διατήρηση υγειούς εδάφους, η αναγέννηση της βλάστησης
* Εισαγωγή στη διαδιακασία του σχεδιασμού και ομαδικός σχεδιασμός ενός μικρού πρότζεκτ
* Πρακτική κατασκευή

Το πρόγραμμα της ημέρας:
10.00 – 13.00: Πρωινό μάθημα
13:00 – 15.30: Μεσημερινό, ξεκούραση
15.30 – 19.00 Απογευματινό μάθημα
19.00 – 20.00 Βραδινό
20.00 – ………: Slide show (Πεμ 6), Κοινωνική βράδια-πάρτι (Παρ 7)

Σε ποιον απευθύνεται το σεμινάριο
* Σε όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν και να χτίσουν ένα μέλλον με αφθονία σε πόρους, φυσική ομορφιά και ευεξία για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
* Σε όσους έχουν γη, καλλιέργεια ή ζώα ανεξαρτήτου μεγέθους και ενδιαφέρονται να μάθουν πρακτικούς τρόπους να αυξήσουν την υγεία και τη παραγωγικότητα τους.
* Σε όσους ασχολούνται με τη φυσική δόμηση ή την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
* Σε όσους ενδιαφέρονται να ασκήσουν ηθική ή κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Τοποθεσία:
Μεσαθούρι, Πιτροφός και καιρού επιτρέποντος Ρέματα, στην Άνδρο

Μεταφορά εντός του νησιού: Για την οικονομική και πιο φιλική προς το περιβάλλον καθημερινή μεταφορά των συμμετεχόντων θα οργανωθούν ομάδες συνοδήγησης.
Πατήσε στο link: https://goo.gl/forms/JVmy2o4oQ0PHubgq1

Διαμονή: Συμμετέχοντες από την Άνδρο που δεν επιθυμούν να πηγαινο έρχονται καθημερινά από τη μιά άκρη του νησιού στην άλλη κατόπιν συννενόησης μπορούν να φιλοξενηθούν σε οικίες. Συμμετέχοντες εκτός Άνδρου παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κόστος σεμιναρίου: 70€/άτομο, 50€ για ανέργους, 100€ για ζευγάρια, 25€ για όσους θέλουν να συμμετέχουν την πρώτη μέρα μόνο.
Η κράτηση θέσης γίνεται με προκαταβολή του 50% του ανάλογου συνολικού ποσού εώς 25 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο kostisalexandros@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6985032950 και 6974418896.

Ο Rod Everet και ο Mill Milichap είναι δύο δάσκαλοι με μεγάλη εμπειρία στην ολοκληρωμένη διαχείριση φυσικών συστημάτων, την καλλιέργεια τροφής και τη συνειδητή διαβίωση σε Αγγλία και Ισπανία με συνεχή παρουσία στην Έλλαδα τα τελευταία 5 χρόνια (Re-Green, Tinos Eco Lodge). Ο τροπός διδασκαλίας τους χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση στοιχείων δημιουργικής και συμμετοχικής εκπαίδευσης.

Μοιράσου