Γραμματόσημο ο Τουρλίτης

Ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδος και σύμβολο της Άνδρου, θα ταξιδεύει στα πέρατα της υφηλίου σε μορφή γραμματοσήμου. Ο Τουρλίτης θα προβληθεί μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων από την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων  με τίτλο “Φάροι της Ελλάδος”. Διαβάστε για την ιστορία και την εκδήλωση για την παρουσίαση της σειράς, στην Χώρα.

Ο Τουρλίτης είναι ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας. Χτισμένος επάνω στον ομώνυμο βράχο και πρωτολειτούργησε το 1897. Η σημασία του, όπως και όλων των φάρων, ανεκτίμητη σε μία εποχή που τα πλοία δεν είχαν ιδιαίτερες δυνατότητες ανίχνευσης την νύχτα. Η αυτόματη τεχνολογία του έδινε μεγάλη αξιοπιστία καθώς επίσης δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση όπως συνέβαινε με τους υπόλοιπους φάρους της εποχής του.

Ο φάρος καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς, ενδεχομένως και λόγω της μεγάλης του σημασίας, για να ανακατασκευαστεί το 1950 αλλά με μεταλλική βάση. Στην τωρινή του κατάσταση, που αποτελεί άλλωστε και την αρχική του, επανήλθε το 1994 έπειτα απο προσφορά του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιεως το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 20.30 και διοργανώνεται από τα ΕΛΤΑ, το ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως και την εφημερίδα Ανδριακή. Εκεί θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΛΤΑ κ. Άγγελος Μπρατάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Σταμάτης Μαύρος.

Τα γραμματόσημα θα βγούν στην αγορά την Παρασκευή 21 Αυγούστου μαζί με μεγάλη σειρά προϊόντων, όπως φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, λευκώματα σειράς και προπληρωμένων καρτών.

Βρείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για τον “Τουρλίτη” καθώς και φωτογραφίες απο την ανακατασκευή του φάρου.

Μοιράσου