Γαυριώτικα 2017

Το γλέντι στο λιμάνι του Γαυρίου αποτελεί σημείο σταθμό κάθε καλοκαίρι εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρά το δυνατό αέρα εκατοντάδες κόσμος αγκάλιασε για ακόμα μια χρονιά το γλέντι θεσμό παίρνοντας την σκυτάλη από τους τοπικούς ομίλους σε ήχους παραδοσιακού και τραβώντας το γλέντι μέχρι αργά.

Δήλωση και φωτογραφίες από Φιλοπρόοδος Όμιλος “Το Γαύριο”

Με τον παραδοσιακό χορό στο λιμάνι του Γαυρίου, θεσμό πλέον που αριθμεί σαράντα χρόνια, συνεχίσθηκαν χθες Τρίτη 8 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ομίλου μας.

Φέτος, παρά τον αέρα, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα αλλά και τα γύρω μαγαζιά. Αμέσως μετά, με την πρώτη δοξαριά του δεξιοτέχνη Σταύρου Λαρίου, επικεφαλής της “Εθνικής Γαυρίου” μαζί με τους Γιώργο Ρέρρα στο βιολί και το λαούτο, τον Γιώργο Κατσίκη στο λαούτο αλλά και τον Βαγγέλη Μαμάη στο τραγούδι, ξεκίνησε το γλέντι. Τον χορό άνοιξε ο Χορευτικός Σύλλογος Υδρούσας με παραδοσιακούς χορούς της Άνδρου και όχι μόνο, ανεβάζοντας το κέφι για να παραδώσει αμέσως μετά τη σκυτάλη στο κοινό που γέμισε την πίστα μέχρι αργά, πολύ αργά!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία πολλών νέων στην πίστα που με το κέφι και τις χορευτικές τους δεινότητες μας κάνουν αισιόδοξους ότι οι παραδοσιακοί σκοποί της πατρίδας μας θα είναι πάντα κοντά μας.

Ήταν μια όμορφη βραδιά… Και του χρόνου!

Γαυριώτικα 2017 – επόμενες εκδηλώσεις

10/8 Πέμπτη

Λυρικό δειλινό στον Αγ. Κυπριανό,
Το ειδυλλιακό περιβάλλον του Αγ.Κυπριανού, που μας ενέπνευσε ως ιδέα να παρουσιάσουμε πριν τρία χρόνια την πρώτη πολύ επιτυχημένη παράσταση μας στο χώρο, επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά , κλασικές μελωδίες με συνοδεία βιολιού και τσέλου.
Συντελεστές Daniel και Angelika Schmitt – Bohn.
(σε περίπτωση δυνατού ανέμου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο περίκλειστο χώρο του κρεοπωλείου Τριδήμα στην παραλία Γαυρίου)
.
Άγιος Κυπριανός, ώρα 19.30

12/8 Σάββατο

Μουσικοθεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία»

Η Μάνια Παπαδημητρίου & ο Άρης Γραικούσης, μας παίρνουν μαζί τους σ’ ένα μουσικό ταξίδι μνήμης που μέσα από μελωδίες και σχόλια ανακαλύπτουμε πράγματα.
«Ζούμε σε μια χώρα που η μνήμη και η νοσταλγία είναι κομμάτι της πιο ουσιαστικής κουλτούρας της ! Οδύσσεια , Ιθάκη , Νόστος !!! Είναι η μνήμη μόνο νοσταλγία και πόνος? Η ο μόνος δρόμος προς την αυτογνωσία και την ολοκλήρωση?» Μάνια Παπαδημητρίου.
Μάνια Παπαδημητρίου, κείμενα, σκηνοθεσία, πρόζες,τραγούδι Αρης Γραικούσης, πιάνο, τραγούδι.
Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου, ώρα 21.00

16/8 Τετάρτη

Τσουβαλοδρομίες – Αυγουλοδρομίες ,αναβίωση παλιών ομαδικών παιδικών παιχνιδιών που διασκεδάζουν παιδιά και γονείς. Χρειάζεστε μόνο μερικά μεγάλα τσουβάλια, κουτάλια και αυγά. Χωρίς όριο ηλικίας!
Αγώνες και απονομές, προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου, ώρα 18.00

17/8 Πέμπτη

Κολυμβητικοί αγώνες για τα παιδιά, .Οι καθιερωμένοι αγώνες που διοργανώνει ο Ομιλος μας κάθε χρόνο είναι η χαρά των παιδιών, καθώς συνεχώς ξεπηδούν και νέα ταλέντα.

Αγώνες και απονομές παραλία Αγ.Πέτρου, ώρα 18.00

18 /8 Παρασκευή

Ο Αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου της Ανδρου. Επανάληψη της εκδήλωσης για την διάσωση του Πύργου που θα γίνει στην Αθήνα στις 29/7 από την Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών και τον Φιλοπροοδο Ομιλο «Το Γαυριο», με ομιλητές Τάκη Μαστραντώνη, Γιώργο Δαρδανό.

Προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου, ώρα 20.30

22/8 Τρίτη

Ναυμαχίες στα νερά της Ανδρου, Ομιλία του καθηγητή Γιάννη Πίππα για το θέμα, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Νήσος Ανδρος» που κυκλοφορεί, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Η Άνδρος και ειδικότερα η θαλάσσια περιοχή του Καβοντόρου, του λιμανιού του Γαυρίου και η εκτεινομένη μετά το Γαύριο υπήνεμη ράδα από τον Άγιο Πέτρο έως το Μπατσί υπήρξε ανά τους αιώνες χώρος ναυτικών συγκρούσεων.

Στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι», ώρα 21.00

 

ΠΗΓΗ: “Το Γαύριο”

Μοιράσου