Βόρειες Κυκλάδες- Καταφύγιο ζωής

Η Greenpeace ολοκλήρωσε την αποστολή της στις βόρειες Κυκλάδες με το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior.

Η δράση της οργάνωσης αναγνωρίστηκε προεκλογικά και υποστηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις που συμφώνησαν στην έναρξη πιλοτικού προγράμματος με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων, και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή.

Προεκλογικά ο τέως υπουργός υποσχέθηκε την προώθηση για έγκριση της χαρτογράφησης λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Άνδρο που πραγματοποίησε πέρσι η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου. Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις της Greenpeace και τρεις ερευνητικές αποστολές της οργάνωσης σε συνεργασία με τους Παράκτιους Αλιείς Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Κουβέλης είχε δηλώσει: «Αναγνωρίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οικότοποι είναι η αλιεία με τράτες, ο Μεσογειακός κανονισμός για την Αλιεία (ΕΚ 1967/2006) υποχρεώνει την Ελλάδα να προστατεύσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας από την καταστροφή που προκαλούν οι συγκεκριμένες μέθοδοι αλιείας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Κανονισμό. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποχρέωσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή του Κανονισμού στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων και στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην υπόλοιπη χώρα. Ευελπιστούμε δε στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τη θάλασσα, η οποία θα στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας»

Ο κ. Παπαδημούλης είχε δηλώσει:  «Η Ελλάδα, όντας μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και που η πλειοψηφία του αλιευτικού δυναμικού της αποτελείται από μικρούς παράκτιους αλιείς, έχει τη δυνατότητα και οφείλει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού, πρεσβεύοντας την ιδέα μιας αειφόρου και υπεύθυνης αλιείας. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας και την εξασφάλιση των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι οι αλιείς αποφασίζουν να δράσουν και να προστατεύσουν τον τόπο τους. Το λιγότερο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να εισακούσει το κάλεσμά τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο».

Η προσπάθεια Greenpeace της παρακίνησε, τουλάχιστον προεκλογικά, τα κόμματα να κάνουν δηλώσεις για το θέμα αλλά και να δεσμευτούν. Μένει όλη αυτή η προσπάθεια να μην πάει χαμένη σε υποσχέσεις προεκλογικές.

 

Tο ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior

 

Μοιράσου