ΑΡΟΔΟ – Λιμάνια, Πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου

«Αρόδο». Αρόδο: όταν _πλοίον τι παραμένει ολίγον έξωθεν λιμένος ή όρμου χωρίς να αγκυροβολήση» (Λεξικόν Δημητράκου), επίρρημα αντίστοιχον των «αποσαλεύειν, […] κρατείν ή ανακωχεύειν έξωθεν λιμένος ή αγκυροβολίου, προς βραχείς διαρκείας επικοινωνίαν μετά της ξηράς…» (Εγκυκλοπαίδεια του «Πυρσού»). Αρόδο πάει να πει θαλασσινό νησί· και ένα νησί όπως η Άνδρος, δεν το αγκαλιάζει απλώς η θάλασσα· προέρχεται από τη θάλασσα, είναι κομμάτι του θαλασσινού σύμπαντος, κι όχι κομμάτι της στεριάς. Μ’ άλλα λόγια, σ’ άλλες εποχές θα λέγαμε: ανήκει στο βασίλειο του Ποσειδώνα, κι όχι του Δία. Δεν είναι μόνο που η αρμύρα καβαλάει τους αέρηδες και το καταδυναστεύει ολόκληρο, αλλά και η όποια χερσαία υπόσταση της νήσου είναι ασήμαντη μπροστά στη θαλάσσια. Η θάλασσα, με τις πτυχώσεις της, είναι που έχει εδώ τον πρώτο λόγο.

Τέσσερα ήταν τα λιμάνια της Άνδρου: στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Μπατσί και στο Γαύριο (που είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού σήμερα). Το μόνο που περιλαμβάνεται σ’ αυτή την έκθεση είναι η ένταση των ρυθμών ζωής στο ξεκίνημα ή στο φτάσιμο. Και, μια φορά κι έναν καιρό, όλα αυτά αρόδο… Δείχνει καράβια όλων των ειδών. Στην αρχή καΐκια με πανιά. Μετά μηχανοκίνητα. Ύστερα από τον Πόλεμο, πλοία με κάρβουνο ή ατμόπλοια. Όλα όσα πρόλαβε ο αιώνας που πέρασε. Άνθρωποι του λιμανιού, οι βαρκάρηδες κουβαλούσαν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τα πλοία με τα κουπιά και συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ένα ζωντανό κομμάτι της νησιωτικής ενδοχώρας. Η παράδοση συνεχίστηκε με αγκυροβολημένα καΐκια και βαπόρια, με λιμενεργάτες και λεμβούχους, με καρνάγια και μώλους έως τα τελευταία χρόνια – τέσσερις-πέντε δεκαετίες από σήμερα.

Η συλλογή της έκθεσης καταρτίστηκε από φωτογραφικό υλικό που αναζητήθηκε σε όλο το νησί και σε πολλές περιοχές των Αθηνών από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους, οικογένειες κάποιων που δε ζουν πια.

Σκοπός ήταν η προβολή μιας «φέτας ζωής» από παρελθόν σχετικά πρόσφατο, παρελθόν που πρόλαβε, χάρη στην επιτάχυνση των ρυθμών γενικότερης ανάπτυξης, να «κλείσει» και να γίνει μακρινό ταξίδι για τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που το έζησαν.

Υπεύθυνος έκθεσης: Γιάννης Μαμάης

τηλ.: 6944841994

Μοιράσου