Άνδρος , Κυκλάδες vs. Andros , Bahamas

Τα δύο νησιά  ενώνει το ίδιο όνομα, και έχουν πολλές διαφορές και ομοιότητες. Αυτό που πιθανώς σας διαφεύγει είναι πως σύμφωνα (έστω) με μία θεωρία,  το όνομα στο νησί στις Μπαχάμες (απέχει 9.400 χμ. από την Άνδρο μας , και βρίσκεται 300 χμ. ΝΑ του Miami) δόθηκε από Ανδριώτες σφουγγαράδες(!). Σηκωθείτε από καφετέριες, εστιατόρια, ξαπλώστρες, πολυθρόνες, αιώρες, καρέκλες και πούφ…

Τα κοινά στοιχεία των δύο τόπων δεν περιορίζονται στο όνομα, εφόσον και οι δύο περιοχές δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια για τη φυσική τους ομορφιά. Είναι ενδεικτικό ότι και τα δύο νησιά, χαρακτηρίζονται από ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, που πηγάζει εν μέρει από την τοπική κουλτούρα. Η παράδοση στην αλιεία αποτελεί μια ακόμη ιδιαίτερη ομοιότητα, που αποδεικνύει πως παρ’ όλα όσα διαβάσετε παρακάτω η Άνδρος  Κυκλάδες και η Άνδρος Μπαχάμες δεν είναι τόσο διαφορετικές.

 

Η Andros, Bahamas,σύμπλεγμα τριών νησιών ουσιαστικά (North Andros, Mangrove Cay και South Andros Island), ξεχειλίζει από φυσική ομορφιά , αφού μπορείτε να βρείτε πολλά κοραλλιογενή νησάκια, 100 τ. χμ. υποτροπικού δάσους , 200 είδη πουλιών , και πάνω από 50 είδη από ορχιδέες (το σύνολο του συμπλέγματος είναι πάνω απο 15 φορές μεγαλύτερο απο την δική μας Άνδρο).Η δική μας Άνδρος  έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και σίγουρα ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα νησιών (Κυκλάδες). Αντικειμενικά μιλώντας όμως, στον γενικό τομέα της “Φυσικής Ομορφιάς” το σκορ έστω και οριακά είναι  Άνδρος Ελλάς – Άνδρος Μπαχάμες   0 –1 (χαρίζει η ομάδα)

Ιστορία

Η Άνδρος μας όμως, (πέραν της αξιοθαύμαστης -για τα κυκλαδίτικα δεδομένα- φυσικής ομορφιάς της) έχει να προσφέρει πλούσια ιστορικά στοιχεία από διαφορετικά μέρη του νησιού, και στις 2 αρχαιολογικές συλλογές της υπάρχουν ευρήματα που μας ταξιδεύουν πίσω στην αρχαϊκή , κλασσική, ελληνιστική, και ρωμαϊκή περίοδο. Λάβετε υπόψη πως η παλαιότερη ιστορία της Άνδρου στις Μπαχάμες χάθηκε καθώς οι Ισπανοί “εξερευνητές” έφεραν μαζί τους κάποιο ιό (λέμε τώρα!), που έπληξε τον τοπικό πληθυσμό  1-1 (πάμε γερά!)

 

Ξεχωριστά

Η Andros, Bahamas, έχοντας την τρίτη μεγαλύτερη ξέρα στον πλανήτη, μήκους 225 χμ. , και αρκετές υποθαλάσσιες σπηλιές , αποτελεί διεθνή πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων . Στην Άνδρο μας πάλι, οι καταδύσεις δεν έχουν την τιμητική τους. Το wind surfing από την άλλη, προσελκύει πολύ κόσμο με αποκορύφωμα τoυς αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2000  1-2 (κενά στην άμυνα)

 

Πολιτισμός

Η Άνδρος , Κυκλάδες , μπορεί να υστερεί στα extreme sports, όμως δεν γίνεται το ίδιο με τον πολιτισμό. Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο στην Ελλάδα,Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή), που διοργανώνει εκθέσεις έργων πολύ σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας , αλλά και  άλλα μουσεία με διαφορετικά θέματα (Λαογραφία, Αρχαιότητα κ.α.).2-2 (Το έχουμε το ματσάκι)

 

 

Συγκοινωνίες

Η Andros, Bahamas, διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο στη πρωτεύουσά της Andros Town. 2-3 (έχουμε πρόβλημα στο ψηλό παιχνίδι)

 

 

Καιρός

Η Andros, Bahamas, πλήττεται απο ένα τυφώνα καθε 2,42 χρόνια κατά μέσο όρο , με τον επόμενο να αναμένεται μέσα στο 2010. 3-3 (και εμείς γκρινιάζουμε για τα ισχυρά μελτέμια)

 

 

Όνομα

Το όνομα της Άνδρου , Κυκλάδων , είναι πανάρχαιο και δεν αλλοιώθηκε στην πορεία των αιώνων. Σε αναφορές του Διόδωρου του Σικελιώτη και του Παυσανία(“Φωκικά”,13) , ο Άνδρος ή Ανδρεύς , ήταν ένας από τους στρατηγούς του Ραδαμάνθη , που επέβαλαν τη θαλασσοκρατορία των Μινώων. Σύγχρονοι ιστορικοί μάλιστα θεωρούν το όνομα φοινικικό ή οπωσδήποτε προμινωικό, αφού πριν τη μινωική κατάκτηση σε όλες τις Κυκλάδες κατοικούσαν Κάρες ή Λέλεγες. Στην Andros Bahamas, αντίθετα, το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Sir Edmund Andros , διοικητή του Αγγλικού Ναυτικού στα Barbados, γύρω στο 1670 μ. Χ. Για να φτάσουμε στη θεωρία (σύμφωνα με αναφορά του Wikipedia πάντα) που υποστηρίζει ότι το όνομα δόθηκε από Ανδριώτες σφουγγαράδες (!).  4-3 (στο 93′) (οι κατηγορίες επιλέχθηκαν τυχαία)

Μοιράσου