Σινεμά στο πιάτο στην Άνδρο

Δύο διαχρονικές τέχνες στο «τραπέζι» σας! Κινηματογράφος & Γαστρονομία. Τέχνη, συνταγή, σενάριο, πρώτη ύλη, πλοκή, δημιουργική εκτέλεση, παρουσίαση και απόλαυση. Μια σχέση αμφίδρομη! Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε το συνδυασμό ?
Τι καλύτερο, άλλωστε, από ένα δείπνο μετά από μια προβολή ταινίας; Θέαμα, κουβέντα, παρέα, φαγητό, τροφή για σκέψη. Σας προσκαλούμε σε μία πρωτοποριακή γαστροσινεφιλική δράση με τίτλο «Σινεμά στο Πιάτο» και θέμα «Γεύσεις από Κινηματογράφο». ( Η ιδέα δανείστηκε από την πρώτη διοργάνωση της αντίστοιχης δράσης στην Αθήνα σε συνεργασία με το Cine FRAME ΔΕΞΑΜΕΝΗ και το εστιατόριο Frame του ξενοδοχείου Lycabetus).

 

andros-cinema-sto-piato
Η σύνδεση της ταινίας με την εικόνα, την έννοια και την ουσία του φαγητού, γίνεται ξεχωριστή μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο, στο χρόνο, στις διαφορετικές εποχές και αισθήσεις, με οδηγούς σημαντικούς σκηνοθέτες και δημοφιλείς πρωταγωνιστές.
Από τη Παρασκευή 07 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου θα απολαύσουμε αυτό τον μοναδικό συνδυασμό μέσα από 10 διαφορετικές ταινίες οι οποίες θα εμπνεύσουν μάγειρες απο διαφορετικά εστιατόρια και περιοχές της Άνδρου.
Η επιλογή των ταινιών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών, καλλιτεχνικής αισθητικής, εθνικής κουλτούρας και τοπικών εθίμων, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για παλαιότερες αγαπημένες ή και λιγότερο γνωστές δημιουργίες, παρουσιάζοντας πιο πρόσφατες και, τέλος, δίνοντας την αφορμή της γευστικής μεταφοράς από τη μεγάλη οθόνη στο πιάτο!
Η ατμόσφαιρα, το ύφος, η αισθητική των ταινιών γίνονται η αφορμή ώστε μια ομάδα από μάγειρες και εστιατόρια να ετοιμάσουν ειδικά cine πιάτα και να μας καταπλήξουν με τη φαντασία και την τέχνη τους.

Αμέσως μετά από κάθε προβολή, αναλαμβάνουν να μεταφράσουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε γεύσεις, δίνοντας μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φιλμ και διευρύνοντας τα σύνορα της γαστρονομικής τέρψης.
Το πρωτότυπο αφιέρωμα “ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ” στοχεύει στην σύνδεση της κινηματογραφικής εμπειρίας με την γευστική απόλαυση, μιας καλής σινεφίλ ταινίας με ένα gourmet πιάτο, προσφέροντας την ευκαιρία να δούμε μια ταινία στη μεγάλη οθόνη παρέα με φίλους και γνωστούς και να γευτούμε διαφορετικά πιάτα και γεύσεις από όλο τον κόσμο σε “τιμή ευκαιρίας”.
«….Αν κάποιος ήθελε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ σινεμά και γαστρονομίας, μάλλον θα έπρεπε να ανατρέξει στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου ή –για να είμαστε πιο ακριβείς– στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Γιατί τόσο μια καλή ταινία όσο κι ένα συναρπαστικό γεύμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μυστικός, μοναδικός συνδυασμός αισθήσεων που συνθέτει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Βέβαια, ο κινηματογράφος και η μαγειρική τις περισσότερες φορές λειτουργούν συμπληρωματικά, ακουμπώντας διαφορετικές νευρικές απολήξεις και ξεκλειδώνοντας αλλιώτικα κομμάτια του εαυτού μας. Ωστόσο, ο στόχος και των δύο τεχνών (για όσους δεν το ξέρουν, η γαστρονομία είναι το φαβορί να πάρει το Νο 10 στη σχετική λίστα ) είναι να μας ταξιδέψουν μακριά από την καθημερινότητα και να μας αποκαλύψουν νέες ατραπούς της πραγματικότητας….» Γιάγκος Αντίοχος – 21/08/2014 Αθηνόραμα

Τιμές εισιτηρίων:
18€ προβολή ταινίας και δείπνο (μενού & ένα ποτήρι κρασί) (μόνο με κρατήσεις) * μόνο προβολή ταινίας ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ
Λίστα Τανιών :
1. Σεφ και ο Σεφ του (2012) ΓΑΛΛΙΑ- SEA SATIN , Κόρθι, 7 Απριλίου, Παρασκευή
Ο αυτοδίδακτος μάγειρας Τζακί προσπαθεί να εμφυσήσει στους πελάτες των λαϊκών εστιατορίων τις υψηλές αξίες της γαστρονομίας με πενιχρά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ βλέπει την έμπνευσή του να τον εγκαταλείπει. Η τύχη θα φέρει τους δυο outsider πρωταγωνιστές στην ίδια κουζίνα με κοινό σκοπό να διασώσουν το κύρος του διάσημου εστιατορίου.
2. Julie & Julia – ΑΜΕΡΙΚΗ – Λιθοδομή, Κόρθι 21 Απριλίου, Παρασκευή
Το 2009 η Μέριλ Στριπ ερμήνευσε τη διάσημη σεφ Τζούλια Τσάιλντ στο «Τζούλι & Τζούλια», σε μια διπλή θηλυκή ιστορία που νοστίμεψε αποκλειστικά από την παρουσία της Αμερικανίδας ντίβας. Το 1948 η Τζούλια Τσάιλντ και ο διπλωμάτης σύζυγός της βρίσκονται στο Παρίσι, όπου εκείνη αποφασίζει, για να σκοτώσει το χρόνο της, ν’ ασχοληθεί με τη μαγειρική. Μισόν αιώνα μετά, η 30χρονη Τζούλι Πάουελ βάζει μπρος ένα φιλόδοξο σχέδιο: να μαγειρέψει σε 365 μέρες τις 524 συνταγές της διάσημης σεφ Τζούλια Τσάιλντ
3. Η Μεγάλη Βραδιά (1995) –Αμερική – Ενδοχώρα, Χώρα – 5 Μαίου, Παρασκευή
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τούτσι Σκοτ με τους: Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Στάνλεϊ Τούτσι, Μίνι Ντράιβερ, Κάμπελ Σκοτ Δυο αδέλφια, που διατηρούν ένα εστιατόριο με παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, ετοιμάζουν μια μεγάλη βραδιά προς τιμή ενός διάσημου μουσικού, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους φέρει πελάτες.

4. Ο γάμος των Μουσώνων – ΙΝΔΙΑ- Θηριοτροφείο , Γαύριο, 19 Μαίου, Παρασκευή
Στο Νέο Δελχί την εποχή των μουσώνων, η οικογένεια Βέρμα ετοιμάζεται να παντρέψει τη μοναχοκόρη τους με γαμπρό από τη Βοστόνη. Όμως η υποψήφια νύφη συνεχίζει να βλέπει κρυφά τον παντρεμένο εραστή της, ενώ στη διάρκεια του εορταστικού τετραημέρου γίνονται πολλές ενοχλητικές, αλλά και ευχάριστες αποκαλύψεις.

Σύντομα σε πρόγραμμα για τον Ιούνιο όπου θα υπάρξουν προβολές και το Σάββατο.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ 2000- Αμερική- Διάρκεια: 84′ Σκηνοθεσία Φίνα Τόρες με τους: Πενέλοπε Κρουζ, Μουρίλο Μπενίτσιο, Χάρολντ Περινό
Η Ιζαμπέλα, μια σέξι Βραζιλιάνα μαγείρισσα που διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών με τα εδέσματά της, αλλά έχει προβλήματα στις ερωτικές της σχέσεις γιατί θέλει να είναι πάντα από πάνω, γίνεται διάσημη τηλεπαρουσιάστρια γαστρονομικών εκπομπών στην Αμερική.
Soul Kitchen – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΓΑΥΡΙΟ- Παρουσία του Διανομέα Ζήνου Παναγιωτίδη
Για τον Ζήνο Καζαντζάκη, τον Ελληνογερμανό ιδιοκτήτη ενός τριτοκλασάτου εστιατορίου στο Αμβούργο, όλα πάνε στραβά. Η κοπέλα του βρίσκει δουλειά στη Σανγκάη, το γκουρμέ μενού του καινούργιου σεφ διώχνει τους λιγοστούς του πελάτες, ενώ αναγκάζεται να προσλάβει τον υπό περιοριστικούς όρους αδερφό του ως μάνατζερ. Ένα γερό λουμπάγκο είναι το μόνο που του λείπει…

Πολίτικη Κουζίνα (2003) – ΕΛΛΑΔΑ –
Ο Φάνης, Πολίτης στην καταγωγή και αστροφυσικός στο επάγγελμα, ξαναγυρίζει στην Πόλη ύστερα από τριάντα χρόνια για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Μνήμες από την Πόλη, χιούμορ, συγκίνηση, γαστρονομία και φιλοσοφία της ζωής. Εντυπωσιακή παραγωγή, με πολύ κaλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ – Γαλλία 2007 –Διάρκεια: 151′ – Σκηνοθεσία : Αμπντελατίφ Κεσίς με τους: Χαμπίμπ Μπουφαρέ, Χαφσιά Χερζί, Φαριντά Μπενκχετάς
Ο εξηντάχρονος Μπεϊζί Σλιμανί, Άραβας μετανάστης, εγκαταλείπει τη δουλειά του στο λιμάνι κι αποφασίζει ν’ ανοίξει ένα παραδοσιακό εστιατόριο. Για να εξασφαλίσει την άδεια, διοργανώνει μια βραδιά για τους παράγοντες της πόλης, όπου σερβίρει τη σπεσιαλιτέ του: κους κους με φρέσκο ψάρι.
ΠΛΑΓΙΩΣ Κομεντί 2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 124′
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν με τους: Πολ Τζιαμάτι, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Βιρτζίνια Μάντσεν, Σάντρα Ο
Ο Μάιλς, επίδοξος συγγραφέας και λάτρης του κρασιού, και ο Τζακ, ένας ημι-αποτυχημένος ηθοποιός που παντρεύεται σε λίγες μέρες, ξεκινούν για κρασοκατάνυξη στους αμπελώνες της Σάντα Μπάρμπαρα. Η γνωριμία τους με δυο σερβιτόρες θα φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές που τους χωρίζουν, αλλά και τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους. Γλυκόπικρο χιούμορ και μύηση στα μυστικά του καλού κρασιού. Τιμήθηκε με Όσκαρ σεναρίου.Σ

Εχετε κάνει Κράτηση ; 2007 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105′
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Σκοτ Χικς με τους: Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Άαρον Έκχαρτ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν
Μια τελειομανής σεφ, η Κέιτ, συνηθισμένη να διατηρεί απόλυτο έλεγχο στην κουζίνα ενός εστιατορίου του Μανχάταν όπου βασιλεύει, τα χάνει, όταν από την μια, υιοθετεί την εννιάχρονη κόρη της αδελφής της που πέθανε πρόσφατα, και όταν από την άλλη, προσλαμβάνεται στο εστιατόριο ένας άλλος σεφ, ανάλαφρος, εύθυμος και ερωτεύσιμος.

Μοιράσου