Πεζοπορία στην Άνδρο

Η Άνδρος διαθέτει 85 χλμ χαρακτηρισμένων πεζοπορικών μονοπατιών με ενδιαφέρουσες διαδρομές να διατρέχουν την πλούσια φύση της με τις μοναδικές ομορφιές της. Τα μονοπάτια αποτελούν ιστορικό κομμάτι του νησιού μιας παλαιότερης εποχής όπου οι Ανδριώτες τα χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία και το εμπόριο μεταξύ τους. Σήμερα τα σημαντικότερα εξ’ αυτών έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί ενώ έχουν σημανθεί ώστε να είναι δυνατή η πεζοπορία.

Τα παλιά πέτρινα μονοπάτια διασχίζουν το νησί και περνούν από ορεινά χωριά και οικισμούς, απομονωμένες μοναχικές παραλίες,μοναστήρια, σπήλαια, ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, πλαγιές και βουνοκορφές με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Η Άνδρος ως το μοναδικό Κυκλαδονήσι που διαθέτει τρεχούμενα νερά, πηγές και καταπράσινες κοιλάδες προσφέρει πολύ ιδιαίτερες διαδρομές που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στις Κυκλάδες.

Τα μονοπάτια είναι σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτημένα και συντηρημένα από τους τοπικούς συλλόγους πεζοπορίας και είναι έτοιμα να τα επισκεφθεί ο καθένας είτε με συνοδεία έμπειρων καθοδηγητών μήτε μόνος του. Η καλύτερη περίοδος για να κάνετε πεζοπορία στην Άνδρο είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο όταν και η φύση είναι στα καλύτερά της, ή από Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο όταν ακόμα η θερμοκρασία επιτρέπει ακόμα και σε λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους να διανύσουν μεγάλες διαδρομές.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

www.cycladen.be/AndrosEng.htm

www.androsroutes.gr

www.trekkingandros.gr

Μοιράσου