Χώρα (Άνδρος)

Η Χώρα (Άνδρος) είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Ήδη από την περίοδο της Φραγκοκρατίας ιδρύονται στην Άνδρο δύο οχυρωμένες πόλεις η μία εκ των οποίων στην Χώρα. Η πρωτεύουσα της Άνδρου έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με πανέμορφα πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και σύγχρονα επιβλητικά αρχοντικά που θυμίζουν το εφοπλιστικό της παρελθόν και παρόν.

πλακόστρωτα δρομάκια αλλά και σύγχρονα επιβλητικά αρχοντικά που θυμίζουν το εφοπλιστικό της παρελθόν και παρόν


Περπατώντας την οδό Γεωργίου Εμπειρίκου μπορεί κανείς να δει την Καΐρειο βιβλιοθήκη, το αρχοντικό Βογιατζίδη, το Εμπειρίκειο γυμνάσιο, και τον χώρο του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίας Κυδωνιέως. Συνεχίζοντας για την πλατεία Καΐρη αξίζει να δώσετε προσοχή στην πλατεία Γηροκομείου, την Λέσχη Ανδρίων (παλαιότερη Λέσχη της Ελλάδας), τον επιβλητικό ναό της Κοίμησεως της Θεοτόκου καθώς και το Αρχαιολογικό μουσείο ακριβώς επάνω στην πλατεία. Από εκεί αν ακολουθήσετε τα σκαλιά απέναντι του Αρχαιολογικού μουσείου θα βρείτε την Παναγία την Θεοσκέπαστη που αποτελεί και προστάτιδα του νησιού.

Ακολουθώντας τα σκαλιά από την μεριά του Αρχαιολογικού μουσείου θα βρείτε το παγκοσμίου φήμης μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στις δύο αίθουσες του μουσείου θα βρείτε γλυπτά και ζωγραφικά έργα γνωστών καλλιτεχνών ενώ κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται εκθέσεις από καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς. Ακόμα πιο κάτω στα σκαλιά η θέα στο Νειμποριό θα σας ανταμείψει βλέποντάς και την Πλακούρα, το εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής και το όμορφο λιμάνι. Μην διστάσετε να περιηγηθείτε στα όμορφα στενά της Χώρας και να ανακαλύψετε τις ξεχωριστές γωνιές.

η θέα στο Νειμποριό θα σας ανταμείψει βλέποντάς και την Πλακούρα, το εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής και το όμορφο λιμάνι

 

<
Στην Χώρα θα βρείτε πολλά όμορφα καφέ να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας την θέα ή την καθημερινότητα των κατοίκων. Θα βρείτε εστιατόρια που μπορείτε να γευτείτε τοπικά παραδοσιακά πιάτα αλλά και κοσμοπολίτικες γεύσεις. Μην λησμονήστε να επισκεφθείτε κάποιο από τα πολλά ζαχαροπλαστεία που θα βρείτε, τα οποία παρασκευάζουν εδώ και χρόνια ξεχωριστά παραδοσιακά γλυκά που θα βρείτε μόνο στην Άνδρο. Την νύχτα θα βρείτε αρκετά κέντρα διασκέδασης μέσα στην πόλη ή δίπλα στην παραλία για κάθε γούστο, διάθεση και βαλάντιο.

Εάν βρίσκεστε στην Χώρα και ψάχνετε πού να πάτε για μπάνιο έχετε αρκετές και διαφορετικές επιλογές. Το Νειμποριό και το Παραπόρτι είναι οι δύο βασικές επιλογές καθώς βρίσκονται εκατέρωθεν της χερσονήσου που είναι χτισμένη η πόλη. Πεντακάθαρα νερά με θέα την όμορφη Χώρα με το μεγάλο θετικό ότι μπορείτε να πάτε γρήγορα ακόμα και με τα πόδια. Λίγο πιο μακρυά από την Χώρα προς τις Στενιές είναι οι παραλίες “Γιάλια” και “Πίσω Γιάλια με κρυστάλλινα νερά, παραλιακά μπαράκια για δροσιστικά διαλείμματα και ταβέρνες για μετά τις βουτιές. Μία ακόμα καλή και κοντινή επιλογή είναι η παραλία “Λύδι” λίγο νοτιότερα.
Ο κεντρικός δρόμος της Χώρας οδηγεί στην “πόρτα” ή “Οξώπορτα” από όπου εισερχόμαστε στον μεσαιωνικό οικισμό. Εκεί μπορούμε να βρούμε πολλά καλοδιατηρημένα κτήρια με βενετσιάνικα και νεοκλασικά στοιχεία, δρομάκια που θυμίζουν άλλες εποχές καθώς και εκκλησίες όπως την Παναγιά η Παλατιανή, την καθολική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και την Μητρόπολη της Άνδρου τον Άγιο Γεώργιο που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, εμβληματικής μορφής της Άνδρου. Συνεχίζοντας ευθεία μέσα στα δρομάκια καταλήγουμε στο Ναυτικό μουσείο, στην πανέμορφη πλατεία του Αφανή Ναύτη, όπου υπάρχει συλλογή εκθεμάτων από τη πλούσια ναυτική ιστορία του τόπου. Και από αυτό το σημείο η θέα είναι ξεχωριστή ενώ η “καμάρα” αποτελεί την μόνη δίοδο για να φτάσετε στο τελευταίο κομμάτι της χερσονήσου το “κάτω κάστρο”.

Ο κεντρικός δρόμος της Χώρας οδηγεί στην “πόρτα” ή “Οξώπορτα” από όπου εισερχόμαστε στον μεσαιωνικό οικισμό

 

Περπατώντας την

Μοιράσου