Γενικές Πληροφορίες για την Άνδρο

Η Άνδρος είναι το βορειότερο και πιο ξεχωριστό από τα νησιά των Κυκλάδων. Η πλούσια φύση του νησιού σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά και την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, χαρίζουν στην Άνδρο έναν ιδιότυπο Κυκλαδίτικο χαρακτήρα.

Η Άνδρος όπως και όλες οι Κυκλάδες αποτελεί συνέχεια της Εύβοιας και τα δύο νησιά χωρίζει το στενό Καφηρέα γνωστό και ως Κάβο Ντόρο. Στα 379,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης της Άνδρου θα βρείτε πανέμορφες παραλίες, κοιλάδες, ποτάμια, κάμπους και βουνά που εξυπηρετούν κάθε μορφή παραδοσιακού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού όπως πεζοπορία, ποδήλατο , off road, θαλάσσια σπορ, ψάρεμα κ.α.

Με πληθυσμό (κατά την απογραφή του 2001) 10.009 άτομα η Άνδρος είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εάν αποφασίσει να την εξερευνήσει. Η τοπική κουζίνα έχει πολλά ωραία εδέσματα να προσφέρει στους επισκέπτες που μπορούν να τα γευτούν στις περισσότερες από τις πολλές ταβέρνες που λειτουργούν στο νησί. Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει την Άνδρο από άλλα νησιά είναι ο πολιτιστικός της χαρακτήρας καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά μουσεία και εκθέσεις κάθε καλοκαίρι.

Οι κύριοι οικισμοί του νησιού είναι η Άνδρος (Χώρα) που είναι και πρωτεύουσα, το Γαύριο που είναι το λιμάνι του νησιού, το Μπατσί και το Κόρθι. Υπάρχουν φυσικά και πολλά μικρότερα και πανέμορφα χωριά και οικισμοί μερικά εκ των οποίων είναι η Μεσσαριά, οι Μένητες, το Συνετί, τα Πέρα Χωριά, η Παλαιόπολη, το Απρόβατο, η Κατάκοιλος, η Άρνη, ο Άγιος Πέτρος, το Βιτάλι, ο Φελλός, ο Αμμόλοχος και το Καλυβάρι.

 

 

Μοιράσου